IMA LI KRAJA? / Stižu poskupljenja, postoji opasnost da idući tjedan bude još gore; Marić: 'Cijene nitko ne može predvidjeti'

Komentirao je broj ruskih tvrtki koje su ovom trenutku pod sankcijama u Hrvatskoj

7.3.2022.
21:56
VOYO logo

Ministar Zdravko Marić gostovao je u RTL-u Danas. Sutra nas očekuju poskupljenja, no postoji opasnost da idući tjedan na tržištu cijena još skoči.

"To je ono što cijelo vrijeme govorimo, a to je da cijene nitko ne može predvidjeti. Danas smo došli, do gotovo najviših povijesnih razina cijena sirove nafte, na svjetskim tržištima", izjavio je ministar. Upitan o potencijalnoj mogućnosti da ćemo gorivo točiti po 15 kuna, kaže da o tome ne bi spekulirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dugo vremena smo govorili da kada budemo smatrali da je potrebno ući u sustav trošarina da ćemo to napraviti i to smo danas i napravili uz ograničenje marže proizvođača odnosno trgovaca. Snižena je i trošarina za dizel za 40 odnosno 20 lipa", rekao je.

Image
DO KOJE GRANICE ĆE RASTI CIJENA? /

Ekonomski stručnjak otkrio alternativu ruskoj nafti: 'Jedan stari igrač može se ponovno pojaviti na sceni'

Image
DO KOJE GRANICE ĆE RASTI CIJENA? /

Ekonomski stručnjak otkrio alternativu ruskoj nafti: 'Jedan stari igrač može se ponovno pojaviti na sceni'

Prostor za reakciju

Komentirao je i prostor za reakciju ako cijene na tržištu skoče i idući tjedan. Rekao je da je kod benzina nešto veći prostor, u smislu trošarina. Kod dizela je puno manji jer znamo i sami da je država uvela nižu trošarinu na dizel nego na benzin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveći dio gospodarstva je na dizelu, bez obzira na okolišni dio, ja ovdje govorim isključivo o gospodarskom dijelu. I tada je išla s originalnim prijedlogom, koji je na snazi do današnjeg dana, da je recimo 3,06 trošarina na dizel, a 3,86 trošarina na benzin", poručio je.

Komentirao je opciju nižeg PDV-a na gorivo. "Što se tiče PDV-a, nemojmo zanemariti da se iz PDV-a, kao našeg najizdašnijeg prihoda, isplaćuje čitav niz rashoda, od mirovina, zdravstva, socijale, plaća itd. Ne možemo sve naše probleme rješavati, isključivo i samo poreznim sustavom i snižavanjem poreza", izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je broj ruskih tvrtki koje su ovom trenutku pod sankcijama u Hrvatskoj. "Grupacija Đuro Đaković je jedna zdrava firma u Slavonskom Brodu. Svi dobro znamo kakva je gospodarska situacija na istoku Hrvatske. S druge strane, i ti podaci koji govore o tome da se radi o dobroj i zdravoj firmi. To je kompanija koji dugi niz godina posluje isključivo s Europskom unijom i zapošljava 872 zaposlenika i ima još minimalno 150 kooperanata", izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo