STIŽE POVJERENIK? / Ministar Malenica tvrdi: 'Splićani su taoci promišljanja Ivice Puljka, način izbora povjerenika propisan je zakonom'

Image
Foto: Ivo Cagalj/Robert Anic/PIXSELL

Ministar Malenica rekao je novinarima da su način izbora povjerenika, njegova uloga i ovlasti jasno propisane Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi

5.4.2022.
15:50
Ivo Cagalj/Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u utorak da su građani Splita taoci gradonačelnika Ivice Puljka i njegova promišljanja o tome tko će dati ostavku pa ponovio stajalište ministarstva da Vlada imenuje povjerenika kad gradonačelnik i zamjenik daju ostavke.

Malenica je novinarima rekao da su način izbora povjerenika, njegova uloga i ovlasti jasno propisane Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi pa ponovio da u slučaju kad gradonačelnik i zamjenik daju ostavke Vlada imenuje povjerenika, a izbore treba raspisati u roku 90 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je ranije danas odgovorilo na novinarske upite pa izrazilo takvo mišljenje, te su pritom uzeli u obzir članak 40.d i obrazloženje uz izmjene tog zakona.

Image
SPLITSKA SCENA /

Puljkov zamjenik: 'Ostavku ću dati tek kad ih i cijela oporba podnese'. Puljak odgovara: 'Možda je bio nesporazum'

Image
SPLITSKA SCENA /

Puljkov zamjenik: 'Ostavku ću dati tek kad ih i cijela oporba podnese'. Puljak odgovara: 'Možda je bio nesporazum'

Prema tom obrazloženju, kaže Malenica, nije kod izmjena zakona 2012. bila intencija da drugi zamjenik može obnašati gradonačelničku dužnost u slučaju kada gradonačelnik i zamjenik daju ostavke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To jasno stoji u obrazloženju izmjena", ustvrdio je.

Napomenuo je da su mišljenje dale stručne službe ministarstva, u kojima rade osobe koje su sudjelovale u izradi zakona i znaju razloge zašto je 2012. mijenjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će imenovati povjerenika

Malenica je najavio da će Vlada imenovati povjerenika prema proceduri utvrđenom Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi

"Pričekao bih da dobijemo te ostavke, jer mi se sada nalazimo u nekom prostoru sedam dana, gdje se najavilo ostavke pa se još promišlja tko će dati ostavke, hoće li dati oba zamjenika ili samo jedan, hoće li dati vijećnici", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da su zato građani Splita taoci Puljka i njegovog promišljanja o tome tko će dati ostavku i tko će obnašati dužnost gradonačelnika.

Na novinarske tvrdnje da se ni jedan ustavnopravni stručnjak ne slaže s time što on govori, jer je u zakonu točno naznačeno što se događa ako zamjenici daju ostavke unutar ili nakon prve dvije godine mandata, Malenica je odgovorio kako je njihov stav jednak u slučaju da jedan ili oba zamjenika daju ostavke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Složio se kako je riječ o presedanu jer se takva situacija još nije dogodila u praksi.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo