TROJICA PILOTA SUSPENDIRANA / Ministar Krstičević se ispričao! Donosimo nove detalje najvećeg skandala u Hrvatskoj vojsci

Dvojica vojnih pilota ilegalno su nabavila streljivo od prijatelja, a onda ga s trećim pilotom poveli na redovan let helikopterom na Velebit

21.11.2019.
19:37
VOYO logo

Ministar obrane Damir Krstičević progovorio je danas o pilotima koji su u helikopteru prevozili švercera oružja. Ispričao se i njihovo ponašanje nazvao nevojničkim.   U slučaj koji dovodi u pitanje i sigurnost u bazi koja je NATO-vo središte za obuku umiješan je i bivši dogradonačelnik Zadra. 

Dvojica vojnih pilota, koji se rekreativno bave streljaštvom, ilegalno su nabavila streljivo od 36-godišnjeg prijatelja, a onda ga s trećim pilotom poveli na redovan noćni trenažni let helikopterom Bell na Velebit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

36-godišnjak pušten na slobodu

S najnovijim detaljima skandala u vojsci u RTL Danas javila se novinarka RTL-a Nikolina Radić koja je kazala da je policija najprije podigla kaznenu prijavu protiv 36-godišnjaka koji je sebi i svima ostalima nabavljao streljivo. DORH je potom zatražio zadržavanje u pritvoru, ali je sudac istrage odlučio da su dovoljne mjere opreza da se ne približava ostalim svjedocima dok ne svjedoče, tako da je otišao na slobodu. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, policija je podnijela još pet kaznenih prijava, tri protiv civilnih osoba, među kojima je i bivši zadarski zamjenik gradonačelnika, i dvije vojne osobe - znači dva pilota.

Treći pilot koji je suspendiran i koji sada ne smije letjeti, nije umješan u aferu sa streljivom koje kod njega nije pronađeno, nego je samo bio na redovnoj letačkoj zadaći kada je trebao ići na Velebit i kada je njegov nadređeni došao i rekao da bi trebao povesti i njegova prijatelja na letenje, da vidi kako to izgleda, izvijestila je Nikolina Radić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada u DORH-u slijedi podizanje optužnice, zatim suđenje, dokazivanje krivnje, presuda i nakon toga potvrđivanje presude. Ono što je pilotima sada važnije je da je, izgledno, njihova letačka karijera zapečaćena, zaključila je Nikolina Radić.

"Ispričavam se"

A danas tijekom dana, ministar Krstičević je poručio da to nisu vrijednosti Hrvatske vojske. "U ime cijele Hrvatske vojske, svih vojnika, dočasnika, časnika, pilota, pa i svoje osobno ime, ispričavam se. Svima. To nisu vrijednosti pobjedničke Hrvatske vojske", kazao je danas ministar obrane Damir Krstičević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je prije dva tjedna čuo za slučaj, ministar obrane kaže da je naložio načelniku Glavnog stožera da poduzme stegovne mjere i formirao povjerenstvo. "Svaki ovaj prekršaj ima i ime i prezime. Što se tiče mene, to sam jučer ponovio, nulta stopa tolerancije na nevojničko, nestegovno ponašanje", kazao je Krstičević. 

"Za takve prijestupnike u sustavu nema mjesta"

"Ja osobno sam stava da za takve prijestupnike u našem sustavu nema mjesta", kazao je zamjenik načelnika Glavnog stožera, general pukovnik Drago Matanović. Slična je poruka stigla i od vrhovne zapovjednice. Ako im se dokaže krivnja, slijedi otpust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod dvojice pilota i još četiri civilne osobe, među kojima je i bivši dogradonačelnik Zadra, policija je pronašla oko 8 tisuća komada vojnog streljiva i podigla kaznene prijave. "Naknadno provedenim kriminalističkim istraživanjem protiv dvije osobe u dobi od 46 i 52 godine također je podnesena kaznena prijava zbog istog kaznenog djela Državnom odvjetništvu", kazala je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.  

Streljivo je navodno kupljeno od splitskog poduzetnika, a kako ga je on nabavio još se istražuje. "Ne bih prejudicirao da je to iz naših skladišta. Dakle, dok se ne završi izviđaj do kraja, do zadnjeg skladišnog elementa koji ćemo pregledati, ne mogu prejudicirati bilo kakav stav", rekao je Matanović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je sigurnost u bazi?

Streljivo su piloti i njihovi prijatelji kupovali za potrebe rekreativnog gađanja, svi se poznaju iz tog kruga i prijateljuju. "I moja malenkost se bavi streljaštvom, ne u takvom obimu, i samim tim sam recimo involviran da znam na koji način su došli u kontakt", rekao je danas zapovjednik 93. zrakoplovne baze Zemunik, brigadir Mario Pleša. 

Uz pitanje ilegalne nabavke i trgovine vojnim naoružanjem postavlja se i pitanje sigurnosti u bazi Zemunik koja je NATO-vo međunarodno središte za obuku. "Sa saveznicima ja osobno nisam imao trenutno nikakvih kontakata po tom pitanju. Definitivno se postavlja pitanje sigurnosti. Prvenstveno je moja odgovornost osigurati sigurnost tog objekta tako da, da, smatram se odgovornim", kazao je Pleša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piloti iz Divulja lani su napravili incident kada su iz helikoptera u krivolovu lovili veprove na Dinari. Drugi incident u Zemuniku MORH zato planira pomno istražiti i kazniti. Ministar Krstičević zato sutra dolazi u Zemunik. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo