MINISTAR IMA NOVU IDEJU: / Više od 100 milijuna kuna iz drugog mirovinskog stupa uložit će se u startupove?

Image
Foto: Pixsell

Ministar Pavić najavio je da će biti predložena mogućnost da mirovinski fondovi ulažu u hrvatske startupove

13.11.2018.
17:53
Pixsell
VOYO logo

Jučer je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, nakon susreta s ministrom socijalne politike Ukrajine Andrijem Revom, najavio revolucionaran potez, da će prilikom drugog saborskog čitanja paketa zakona o mirovinskoj reformi biti predložena mogućnost da mirovinski fondovi, u čijem je portfelju imovina vrijedna više od 94 milijarde kuna, ulažu u hrvatske startupove.

"Naš prijedlog će biti da će moći ulagati u startupove 0,2 posto imovine A fondova, odnosno 0,1 posto imovine B fondova, a to je otprilike 100 milijuna kuna", rekao je tada Pavić, najavivši da će o tome danas razgovarati s predstavnicima startup zajednice te Hanfom kako bi finalizirali članke koji to definiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Goran Penić za Novac.hr, A fondovi su rizičniji i najveći dio portfelja ulažu u dionice, a B fondovi su srednjeg rizika. O tome koliko su takva ulaganja rizična, rekao je Pavić, postoje različita iskustva, ali smatra kako na 100 milijardi kuna 0,1 posto ulaganja u startupove nije veliki novac.

Do sada se ulagalo u prosjeku oko milijun kuna

Do sada se u starupove ulagalo u prosjeku oko milijun kuna, tako da se 100 milijuna kuna ulaganja čini kao zaista velik novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao primjer, Penić je naveo naš najpoznatiji startup, matematičku edukativnu aplikaciju Photomatha od Microblinka, koji je dobio šest milijuna dolara od američkog venture capital fonda Goodwater Capital i Learn Capital,a 2016. prikupio je 3 milijuna eura.

Pritom, fondovi rizičnog kapitala sudjeluju kao ulagači sa samo 19 posto. 42 posto novca ulažu akceleratori, 38 posto ulažu država i poslovni anđeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većini europskih fondova nije dopušteno ulaganje u startupove

S obzirom na veliki rizik, budući da samo oko 10 posto startupova uspije, velikoj većini europskih mirovinskih fondaova nije dopušteno ulaganje u startupove, tako da se ovaj potez ministra Pavića čini rizičan, piše Novac.hr.

Europa je u odnosu na SAD poprilično konzervativna u pogledu ulaganja mirovinskih fondova u ranoj fazi razvoja startupova. Velika Britanija je rijetka država koja to dopušta, a u manjoj mjeri Njemačka i Švedska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski mirovinski fondovi vijest dočekali s oduševljenjem

Pavićevu vijest hrvatski su mirovinski fondovi dočekali s pohvalom i oduševljenjem.

"Smatramo da je ovo izvrsna vijest te pozdravljamo takvu odluku. Radi se o malim sredstvima koja će mirovinski fondovi moći ulagati u takve projekte - do maksimalno 0,2 posto vrijednost imovine pod upravljanjem - ali istodobno je to velika prilika da se pomogne malim tvrtkama koje imaju potencijala i koje više neće morati ići izvan Hrvatske po sredstva koja bi im omogućila rast i razvoj", rekla je za Novac.hr Dijana Bojčeta Markoja, direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na taj način, smatra Bojčeta Markoja, potaknulo bi se tržište sta startupa, malih i srednjih poduzeća koji bi kao važan dio hrvatskoga gospodarstva mogli pridonijeti jačem razvoju hrvatskog gospodarstva.

Nedostatak kvalitetnih startupova

Dr. sc. Igor Jugo, profesor s Odjela informatike Sveučilišta u Rijeci i osnivač edukativnih radionica “Hrvatska - startup nacija”, također je pozdravio odluku, ali i rekao da je veći problem nedostatak kvalitetnih startupova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogućnosti za ulaganja i sada ima, veći je problem nedostatak kvalitetnih startupa, ali uvijek je dobro da ima više izvora financiranja i da se potencijal poveća. Riječ je o ogromnoj količini novca za startup zajednicu u Hrvatskoj i to treba pozdraviti", rekao je Jugo, upozorivši pritom da se pripazi na način ulaganja i tko će procjenjivati o ulaganjima iz mirovinskih fondova, budući da je riječ o "jako rizičnoj kategoriji".

Poduzetnik i jedan od najpoznatijih domaćih poslovnih anđela, Saša Cvetojević, također je rekao da je riječ o dobroj odluci, ali i da tek treba vidjeti koliko će "mirovinci" biti učinkoviti te koliko će hrvatsko gospodarstvo od toga imati koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo