predsjednik daje konačan potpis / Ministar Grlić Radman o dogovoru s Milanovićem o imenovanju veleposlanika: 'Mi smo zatočenici njegove samovolje'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio da prekida svaku komunikaciju osim pismene s Pantovčakom do kraja mandata vlade, nakon što je Milanović kazao da je Plenković "udbaški nasljednik, gojenac" te da Hrvatsku "vodi banda"

21.4.2022.
13:40
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je zatočenik "samovolje" predsjednika Zorana Milanovića jer on ne želi postići dogovor o imenovanju veleposlanika, kazao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Vlada i predsjednik Milanović nisu se dogovorili o imenovanju novih veleposlanika pa su u više država veleposlanici osobe kojima je istekao mandat, dok u Parizu, Vilniusu i Vatikanu posao veleposlanika obavljaju otpravnici poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi smo zatočenici njegove volje, samovolje jer on ipak daje konačni potpis", kazao je u četvrtak Gordan Grlić Radman nakon sastanka s bugarskom ministricom vanjskih poslova u Zagrebu.

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je prošloga tjedna da s Andrejom Plenkovićem dugo nije razgovarao o novim veleposlanicima jer ne pristaje da premijer ima potpunu kontrolu nad imenovanjima, ali je dodao da će se njih dvojica o tome naposljetku ipak morati dogovoriti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
predškolske ustanove /

Plenković o ulaganju u vrtiće: 'Očekujemo do lipnja ispuniti 25 ciljeva, Uložit ćemo milijardu eura u obrazovanje'

Image
predškolske ustanove /

Plenković o ulaganju u vrtiće: 'Očekujemo do lipnja ispuniti 25 ciljeva, Uložit ćemo milijardu eura u obrazovanje'

Grlić Radman tvrdi pak da je vlada bila "vrlo konstruktivna" po pitanju veleposlanika, dok Milanović traži da on predloži veleposlanike za polovicu ispražnjenih mjesta.

"Kakvo je to ponašanje 'pola-pola' - radi se o profesionalcima koji predstavljaju države znanjem, umijećem i iskustvom", kazao je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio da prekida svaku komunikaciju osim pismene s Pantovčakom do kraja mandata vlade, nakon što je Milanović kazao da je Plenković "udbaški nasljednik, gojenac" te da Hrvatsku "vodi banda".

Upitan o suradnji s Pantovčakom u tom kontekstu Grlić Radman kratko je kazao da će vlada nastaviti provoditi vanjsku politiku kao i do sada, dok "predsjednik ima svoje ovlasti koje bi možda trebao više koristiti u tom pogledu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i da je "zgrožen" takvim rječnikom te da je premijer reagirao "na nečuvene izjave".

To su "salve uvreda, riječi koje su izraz bijesa, nečuvenog bijesa", što si ne smije dozvoliti "niti jedan dužnosnik, a osobito ne predsjednik države koji Hrvatsku predstavlja u inozemstvu", kazao je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo