'NEMAM NJEGOV BROJ' / Ministar Filipović komentirao izvlačenje love iz INA-e, ali i upozorio: 'Nadam se da takvih stvari nije bilo'

'Važno je utvrditi ima li još takvih ugovora. Očekujem da eksterna revizija to utvrdi i moći ćemo donositi odluke', kazao je ministar Davor Filipović

29.8.2022.
20:26
VOYO logo

Ministar Davor Filipović gostovao je u RTL-u Danas gdje je govorio o velikoj aferi izvlačenja milijarde kuna iz INA-e. Rekao je da je na sastanku Uprave INA-e zatražio detaljno objašnjenje svega što je isplivalo u javnost.

"Na sastanku je bio predsjednik Uprave INA-e Fasimon, zajedno s hrvatskim članovima INA-e. Rekli su mi da su pokrenuli internu istragu, žele utvrditi kako se to dogodilo. Iz ovih razgovora koje sam imao s njima mogao sam zaključiti da postoje određene slabosti kada se govori o internim kontrolama jer se dogodilo da četvrta razina odlučivanja potpisuje ugovor koji ima ogromne financijske reperkusije na INA-u, a da to niti jedna razina iznad njega nije verificirala. Iz ovih preliminarnih razgovora vidimo da je sustav internih kontrola morao biti bolji", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene ako se utvrdi odgovornost

"Važno je utvrditi ima li još takvih ugovora. Očekujem da eksterna revizija to utvrdi i moći ćemo donositi odluke", kazao je.

Filipović je rekao da će tražiti promjene ako se utvrdi odgovornost. "Treba pustiti proceduru da se utvrdi što se događalo. Treba isto tako skrenuti pozornost na Upravu INA-e kao cjeline jer imamo tri mađarska člana i tri hrvatska člana, s tim da je predsjednik Uprave Fasimon predstavnik MOL-a", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako je moguće da se plin po povlaštenoj cijeni prodavao tek osnovanoj tvrtki, a po takvoj niskoj cijeni se ne prodaje partnerskim tvrtkama, Filipović je kazao da je postavio to pitanje te da se to istražuje. "Dobio sam dojam da su bili iznenađeni svime što se dogodilo", kazao je.

Kazao je i da je postavio pitanje koliko sličnih ugovora ima. "Ako postoji još takvih odgovora postoji ozbiljan problem s korporativnim upravljanjem u INA-i", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i je li mu neugodno što se u ovoj aferi spominje HDZ-ovac. "Nebitno je tko je član koje stranke, ovakve stvari se ne smiju događati i pružam punu podršku svim institucijama da ispitaju sve do kraja u slučaju i da svi za koje se utvrdi odgovornost budu kažnjeni na pravi način. Ovo su stvari koje se ne smiju događati. Istaknuo bih kako moram čestitati Ministarstvu financija i samostalnom sektoru za suzbijanje pranja novca, Poreznoj upravi, policiji i DORH-u jer su reagirali na pravi način. Imovina je zaleđena, novci nisu nestali", kazao je.

Osumnjičenog zna površno

Filipović je kazao kako je osobno poznavao osumnjičenika Damira Škugora, no ne sjeća se kada je zadnji put pričao s njim te nikad nije komunicirao s njim preko mobitela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DONIRALI 100.000 KUNA /

Obitelj koja je 'muzla' INA-u skupljala je i lemozinu u crkvi, a imali su i rezervirano mjesto u prvoj klupi do oltara

Image
DONIRALI 100.000 KUNA /

Obitelj koja je 'muzla' INA-u skupljala je i lemozinu u crkvi, a imali su i rezervirano mjesto u prvoj klupi do oltara

"Nemam njegov broj, nikad nismo pričali na telefon, nisam s njim razmijenio poruku, znam ga površno sa skupova", kazao je.

Filipović je komentirao koliko se novca može izvući na nižim razinama upravljanja u INA-i. "Nadam se da takvih stvari nije bilo, da su ljudi odgovorni i da postupaju sukladno zakonu o trgovačkim društvima, da štite interes, da se ponašaju ispravno kako bi trebali", kazao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje može li HEP tražiti od INA-e da im prodaju plin po 19 eura po megavat satu i da se građanima prodaje plin po jeftinijoj cijeni, Filipović je kazao da će Vlada izaći s paketom mjera za poduzetnike i sugrađane da težak period koji dolazi prebrode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo