MINISTAR ĆORIĆ O PRIKUPLJANJU ODVOJENOG OTPADA: / 'Uskoro natječaj za nabavu spremnika, a onda i za izgradnju sortirnica'

Image
Foto: Robert Anić / PIXSELL

"Uz reciklažna dvorišta, koja su u fazi izgradnje, želimo zatvoriti krug u ostvarenju sustava učinkovitoga gospodarenja otpadom i ostvarenju ciljeva preuzetih ulaskom u EU, odnosno do 2020.

23.3.2018.
18:29
Robert Anić / PIXSELL
VOYO logo

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u petak u Sisku da je 2018. godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom, za što su otvoreni natječaji za informacijsko-edukativne aktivnosti u vrijednosti od 42,5 milijuna kuna, koje su na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave. On se u petak sastao s čelnicima općina i gradova Sisačko-moslavačke županije.

Kako je rekao, u iduća dva tjedna bit će otvoren natječaj za nabavu spremnika, a u sljedećoj fazi očekuje se otvaranje natječaja za izgradnju sortirnica i nabavu vozila za prikupljanje otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIŽE NOVO POSKUPLJENJE ZA GRAĐANE: /

Odvajanje otpada podiže cijenu komunalija

Image
STIŽE NOVO POSKUPLJENJE ZA GRAĐANE: /

Odvajanje otpada podiže cijenu komunalija

Do 2020. postići 50 posto zbrinjavanja odvojenog otpada

"Uz reciklažna dvorišta, koja su u fazi izgradnje, želimo zatvoriti krug u ostvarenju sustava učinkovitoga gospodarenja otpadom i ostvarenju ciljeva koje smo preuzeli ulaskom u EU, odnosno do 2020. godine postići 50 posto zbrinjavanja odvojenoga komunalnog otpada", rekao je ministar Ćorić.

Hrvatska je 2016. godine dostigla 26 posto odlaganja odvojenog otpada, a ohrabruje da su jedinice lokalne samouprave zainteresirane za sudjelovanje u natječajima i korištenje udjela sufinanciranja iz Kohezijskoga fonda, koji doseže do 85 posto investicije", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da svaka jedinica lokalne samouprave ima svoje specifičnosti, to će se u izradi planova gospodarenja otpadom uzimati u obzir.

Na sastanku je bilo riječi o svim specifičnostima postupka zbrinjavanja otpada na području Sisačko-moslavačke županije te o mogućnostima financiranja projekta kroz EU fondove. Kako je rekao sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, na području županije nema nijednoga regionalnog centra za gospodarenje otpadom pa je ona oslonjena na centar Šagulje u Brodsko-posavskoj županiji, na Babinu goru u Karlovačkoj županiji i na grad Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za spremnike 250 milijuna kuna, a sortirnice 350 milijuna

Na pitanje novinara koliko su opravdane najave o povećanju cijene odlaganja otpada zbog njegova odvajanja, ministar Ćorić je odgovorio kako nije upoznat s tim izračunima jer svaka jedinica lokalne samouprave na temelju svojeg plana zbrinjavanja otpada radi kalkulaciju za njegovo odvojeno prikupljanje. Dodao je kako vjeruje da se u Zagrebu tom problemu pristupilo ozbiljno, kao i kreiranju cjenika. Na primjedbu novinara da se tom projektu pristupilo nedovoljno odgovorno i ažurno, ministar je odgovorio kako infrastrukturno jedinice lokalne samouprave nisu bile spremne za te zadatke pa je poslu treba pristupiti ambicioznije.

"Mogu vam jamčiti punu predanost ministarstva u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša da ove godine ostvarimo program opremanja reciklažnih dvorišta u vrijednosti 214,5 milijuna kuna, sanaciju odlagališta koja će biti zatvorena u vrijednosti od 94 milijuna kuna. To su pozivi koji su u ovom trenutku otvoreni. Nabava spremnika za odvojeno odlaganje, vrijedna je oko 250 milijuna kuna, a uređenje sortirnica moglo bi iznositi 350 milijuna kuna", rekao je ministar i pozvao jedinice lokalne samouprave da se jave na natječaje za sufinanciranje Europske unije kako bi se zatvorio krug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, to u prethodnoj fazi nije učinjeno pa zbog toga kasnimo", zaključio je ministar Ćorić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo