GOSTOVAO U RTL DIREKTU / Ministar Bošnjaković objasnio novu proceduru za ovrhe: 'Moraju trajati kraće i biti jeftinije nego sada'

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u RTL Direktu objasnio je što donosi novi Ovršni zakon

11.7.2019.
23:01
VOYO logo

Novi Ovršni zakon rađao se više od godinu dana  i danas se konačno rodio.  

Ali kako je njegov porod bio kompliciran tako će izgleda i njegova primjena. Premda su se u Vladi danas hvalili kako će on pojeftiniti troškove ovrhe, osigurati bolju zaštitu dužnika, ali i ubrzati cijeli proces naplate ovrhe uz pomoć digitalizacije već su stigle žestoke kritike sa svih strana koje tvrde - bit će upravo suprotno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovrhe će trajati dulje, a zbog toga će na kraju biti skuplje. Glavna promjena, osim cijena javnobilježničkih  i odvjetničkih tarifa jest zapravo u tome što se cijeli proces ovrhe sada vraća sudovima. A znamo da na sudu ništa ne ide ni brzo ni lako.

Morali mijenjati Ovršni zakon zbog dvije presude Europskog suda 

Roditelj ovog Ovršnog zakona, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, u RTL Direktu odgovorio je na kritike ovog prijedloga Ovršnog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da nismo fulali s Ovršnim zakonom. Bili smo u obvezi mijenjati ga zbog dvije presude Europskog suda koje kažu da javni bilježnici ne mogu donositi rješenja o ovrsi, kao što je danas. Razlog je što oni nisu priznati kao pravosudno tijelo. Sud je, također, rekao da moramo provesti jedan kontradiktorni postupak, a to znači da moramo omogućiti dužniku da se izjasni da li je dužan. I to prije donošenja rješenja o ovrsi", kazao je Bošnjaković te dodaje kako će ovo rješenje proći na Europskom sudu jer javni bilježnici više neće donositi rješenja o ovrsi nego će to raditi sud. 

"Važno je da će javni bilježnik dobiti prijedlog ovrhe od suda digitalnim putem i tada će imati obvezu jednim zaključkom pozvati dužnika da se očituje o toj tražbini, odnosno dugu. Ako je dug realan i postoji osnova za to, dužnik ga može platiti. To bi bilo najbolje jer tada ne bi bilo postupka. Ako se ogluši, tada ide rješenje o ovrsi. Ako ospori, nema više ovrhe nego ide parnični postupak gdje svaka strana govori svoje argumente", objasnio je Bošnjaković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klikom na enter"

Na kritiku da se ovršni postupci vraćaju na sudove, što bi moglo produžiti postupke i povećati kamate koje će morati plaćati dužnici, Bošnjaković odgovara da će postupci biti brži. "I ove radnje neće raditi sud, nego će ih raditi javni bilježnik kao povjerenik suda. Kada bi sud komunicirao s dužnikom, davao mu zaključak i rok od 15 dana da se očituje, tada bismo pretrpali sud. Tada bi došli u opasnost da se ti predmeti gomilaju", kazao je ministar. 

Na opasku da je ipak uveden još jedna korak koji se događa u procesu, Bošnjaković odgovara da zato država provodi digitalizaciju. "Neće više biti sastav prijedloga za ovrhu već postoji obrazac koji se popuni i to dolazi na sud. I sud digitalnim putem, znači klikom na enter, to šalje javnom bilježniku", objasnio je Bošnjaković te dodao kako vjeruje da će za šest mjeseci digitalizacija zaživjeti na Općinskim sudovima, što je potrebno kako bi taj sustav uopće funkcionirao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već duže vrijeme radimo na tome. Očekujemo da će to iduće godine zaživjeti i na Općinskim sudovima kao što u velikom dijelu već živi na Trgovačkim sudovima", tvrdi Bošnjaković. Ministar "vjeruje" da će, kada krene novi sustav, biti manje od sadašnjih 750 tisuća postupaka ovrhe. 

"Ovrhe moraju trajati kraće"

Objasnio je kakva će po novome biti procedura ovrhe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerovnik popunjava obrazac u kojem navodi da sam vam dužan i taj obrazac dostavljate sudu. Sud klikom na enter to šalje bilježniku. Bilježnik potom mora provesti postupak u kojem dužniku mora omogućiti da se očituje jer to je ili nije. U tih 15 dana mogu to podmiriti i stvar smo završili, ali mogu to i prešutjeti, a onda stvari ide u ovrhu. Mogu to osporiti i reći da mi nikada niste posudili ništa i onda ulazimo u parnicu i onda se parničimo", kazao je Bošnjaković.

"U našim projekcijama se pokazalo da će sve trajati kraće. Ovrhe moraju trajati kraće i mora biti jeftinija", zaključio je Bošnjaković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo