OGROMNA RAZLIKA U CIJENI / Tko zarađuje na brzim antigenskim testovima? Ministar o nabavnoj cijeni šuti kao zaliven

Image
Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Privatnim laboratorijima i ustanovama država ne određuje cijenu i ona se kreće između 75 i 250 kuna, a kako je zavodima testove donirala i u tih pedeset kuna je cijena rada, energenata, zaštitne opreme i zbrinjavanje infektološkog otpada za jedno testiranje samo za javne službenike

24.11.2021.
12:03
Goran Kovacic / Pixsell
VOYO logo

Cijena brzih antigenskih testova izazvala je prijepor u javnosti. Naime, dok oni koji rade za državu brzi antigenski test plaćaju 50 kuna, oni koji žele primjerice u poštu plaćaju duplo, javlja N1. O nabavnoj cijeni testova ministar zdravstva nije želio govoriti, no pojašnjava odakle razlika.

"Država je u ovom trenutku osigurala besplatne testove iz robnih rezervi i ujednačila cijenu testiranja da se ne bi dogodilo kao što je počelo prvih dana, cijena u jednom 130, drugom 40, 50, 60… Kada netko nabavi test komercijalno naravno da to ne može biti cijena", kaže ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STRAŠNE BROJKE /

Hrvatski imunolog ima crnu prognozu: 'Do kraja mjeseca preminut će više od 1600 oboljelih!'

Image
STRAŠNE BROJKE /

Hrvatski imunolog ima crnu prognozu: 'Do kraja mjeseca preminut će više od 1600 oboljelih!'

Privatnim laboratorijima i ustanovama država ne određuje cijenu i ona se kreće između 75 i 250 kuna, a kako je zavodima testove donirala i u tih pedeset kuna je cijena rada, energenata, zaštitne opreme i zbrinjavanje infektološkog otpada za jedno testiranje samo za javne službenike.

Distribuirano iz robnih zaliha

"Za druge djelatnike ja nisam upoznata da je to uvedeno kao obaveza… Ne naplaćuje se sama cijena testa nego rad djelatnika koji uzimaju uzorak i rade na njemu", rekla je Ivana Pavić Šimetin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva poručuju da se s robnih zaliha distriburialo 250 tisuća antigneskih testova županijskim zavodima.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs predložio je da cijepljeni prvom dozom budu odmah oslobođeni testiranja, no s time se ne slaže Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je praktično, ali se kosi s osnovnim epidemiološkim postavkama. Moje skromno nestručno promišljanje prije ne nego da, iako je pragmatično, nije toliko učinkovito", kaže Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo