VRAĆA LI SE U POLITIKU? / Miljević: 'Sanader je sada nevin čovjek, može se baviti čime god hoće'

Ivo Sanader, nekad simbol političke korupcije u Hrvata, optužen da je oštetio državu i državna poduzeća za 850 milijuna kuna, od danas je nevin kao dijete. Od zatvora do toplog doma dijeli ga još samo 12,4 milijuna kuna koliko mora skupiti za jamčevinu

1.10.2015.
22:35
VOYO logo

Ivo Sanader, nekad simbol političke korupcije u Hrvata, optužen da je oštetio državu i državna poduzeća za 850 milijuna kuna, od danas je nevin kao dijete. Od zatvora do toplog doma dijeli ga još samo 12,4 milijuna kuna koliko mora skupiti za jamčevinu.

Vrhovni sud u slučaju Fimi medija poništio je presudu i njemu i HDZ-u, proces vratio na početak, a kako je već jednom uhvaćen u bijegu, određen mu je pritvor, ali samo dok ne skupi novce. Vrhovni sud je istodobno i sa HDZ-a skinuo stigmu zločinačke organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovom smo slučaju u RTL Direktu razgovarali s odvjetnikom Veljkom Miljevićem, ekspertom za kazneno pravo.

Prva reakcija, očekivana odluka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon bitke je lako biti general. Ali, mogu reći da je za mene ova odluka bila očekivana. Zakon o kaznenom postupku 2008. je bio jedna velika novost za naše prilike. Taj zakon je donesen pod pritiskom većeg broja neriješenih slučajeva korupcije i organiziranog kriminaliteta. On je u trenutku donošenja ispunio svoju svrhu i omogućio DORH-u jaki zaham u rješavanju tih, do tada nerješenih slučajeva. Ali, zakon je pokazao svoje slabosti brzo nakon početka primjene. DORH je iskoristio moćne mehanizme, ali se taj ZKP poslije mijenjao u nekoliko navrata. Taj ZKP nije bio zakon o kaznenom postupku za naše prilike i ljudi ga nisu mogli slijediti. I onda je 14. veljače prošle godine, u sasvim drugom postupku, došlo do toga da je Vrhovni sud zauzeo stav da povreda konfrontacijskog prava ujedno znači povredu prava na jednakost oružja u kaznenom postupku, a to je sve uključeno u pojam pravičnog suđenja".

Šest optužnica u pet godina, četiri godine iza rešetaka, a nijedna presuda? Ovo je jedan ozbiljan problem u pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opet govorimo na dva kolosijeka. Donesene su dvije presude, od toga je sigurno ova najznačajnija. Ovo je sigurno najvažniji predmet u cijelom ovom sklopu. Koliko znam, nije pala presuda zbog klasičnih žalbenih razloga, nego zbog prava na pravično suđenje".

Znači, to nije zasluga Čede Prodanovića i njegovih odvjetnika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni imaju zasluge. Oni su od početka ukazivali da se krši pravo njihovog branjenika na pravično suđenje".

Sudac Turudić je upravo ovdje na ovom mjestu ovaj ponedjeljak dao do znanja da su mnogi suci na svojim mjestima osobito u Ustavnom sudu zbog Sanaderove milosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda sudac Turudić bolje poznaje suce Ustavnog suda nego ja. Ne bih baš krenuo od Sanadera. Sastav Ustavnog suda, barem u početku, nije kreirao Ivo Sanader niti je tada imao takvu političku moć. Taj sastav, koji je u pretežnom dijelu, da ne kažem u 90 posto, ostao nepromijenjen, u zadnjih par mjeseci života Franje Tuđmana kreiran u dogovoru dviju partija koje vladaju ovim prostorima zadnjih 25 godina".

Institut jamčevine, sud je utvrdio da je on bježao i da je uhvaćen u bijegu, ali svjedeno mu ostavlja mogućnost da se iskupi s 12 milijuna i da eventualno opet pobjegne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jamstvo je godinama bilo drugačije koncipirano nego sada. Može se opasnost od bijega prevenirati visokom jamčevinom".

Ima li šanse da se Sanader vrati u politiku, obzirom na nedavnu odluku Ustavnog suda koja je poništila odredbu da se osuđeni ne mogu kandidrati na izborima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojim se da mu je u ovom momentu prekasno, ali zapreka ne bi bilo. U ovom trenutku za njega su potpuno oživjele pretpostavke okrivljenikove nevinosti. On je sada vraćen na početak. On se sada može baviti čim hoće".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo