DRUGI ČOVJEK KBC-A ZAGREB / 'Kad postotak prelazi 50 posto pozitivnih, ima li uopće smisla više testirati? Svi su zaraženi'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb, Milivoj Novak, nada se da trenutna epidemiološka situacija neće nepovoljno utjecati na bolnički sustav te ističe da su oboljeli uglavnom mlađi ljudi

7.1.2022.
11:37
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Neslužbene informacije o epidemiološkoj situaciji govore kako je u protekla 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno gotovo 4000 novozaraženih osoba, na 9062 testiranih ljudi. Unatoč tomu, zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb, Milivoj Novak, tvrdi da je stanje pod kontrolom.

Image
JUČER JE PAO REKORD /

Danas imamo 3911 novozaraženih, preminula je 41 osoba

Image
JUČER JE PAO REKORD /

Danas imamo 3911 novozaraženih, preminula je 41 osoba

"Stanje je u prvom redu pod kontrolom, mi imamo puno testiranja, jučer je 620 testirano, postotak zaraženih je visok. Ono što je nama bitno, mi smo mjesecima spremali 250 postelja, a puni smo ispod 90 posto, na intenzivnoj je manje od 30 pacijenata i u ovom trenutku ne vidi se opasnost da bismo se začepili", rekao je Novak na N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oboljeli su mahom mlađi

Istaknuo je da su oboljeli mahom mlađi ljudi te da nema puno teško oboljelih, što im daje nadu da će epidemiološka situacija biti bolja. "Obolijevaju mahom necijepljeni ljudi. Naravno, i cijepljeni, posebno ako imaju teške bolesti i spadaju u rizične skupine, mogu oboljeti, ali u principu obolijevaju oni koji nisu cijepljeni i teško obolijevaju oni koji nisu cijepljeni", rekao je Novak.

Smatra da je prehrabro veseliti se omikron soju. "Prema nekim izvješćima, izgleda da je njegova klinička slika blaža, ali to bi bilo prehrabro u ovom trenutku reći, to svi želimo", rekao je Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kolaps se neće dogoditi'

Naglasio je da su trenutačne epidemiološke mjere "ok, ako ih se pridržavamo". "Prošli smo kroz lockdown. On je epidemiološki dobra stvar, ali za funkcioniranje društva nije. Sad plaćamo cijenu Božića, pa ćemo platiti cijenu Nove godine i čeka nas plaćanje cijene skijaškog tjedna", poručio je zamjenik ravnatelja zagrebačkoga KBC-a.

Ipak, tvrdi je da se u ovom trenutku dostiže maksimalan broj testiranih osoba. "Mi smo jučer testirali 620 bolesnika, više od toga testirati ne možemo, a kad postotak prelazi 50 posto pozitivnih, ima li uopće smisla više testirati? Svi su zaraženi", zaključio je Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da se kolaps zdravstva neće dogoditi, jer su svi dobro pripremljeni i imaju alternativne planove. "U teoriji je moguće da se sve uruši, ali ja ne vjerujem da će se to dogoditi", uvjeren je Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo