INAUGURACIJA MILANOVIĆA: / 'To nije predsjednikova fešta nego državni ritual!'; O svemu se oglasio i predsjednik Ustavnog suda

Image

'Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Ustavni sud doći na Pantovčak i na takav način sudjelovati jer to nije rođendanska proslava u kojoj svatko sam odlučuje'

17.1.2020.
14:22
VOYO logo

Ivo Josipović, bivši predsjednik RH, komentirao je odluku novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića da se održi skromna inauguracija na Pantovčaku. Za N1 je Josipović rekao da je riječ o odluci kojoj je Milanović dosljedan, odnosno u skladu s njegovim viđenjem ulogu predsjednika države. Ipak, Josipović misli da se Milanovićeva ideja neće moći sprovesti.

"Čin inauguracije nije predsjednikova fešta, to je državni ritual, a ne znam hoće li Ustavni sud na to pristati. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Ustavni sud doći na Pantovčak i na takav način sudjelovati jer to nije rođendanska proslava u kojoj svatko sam odlučuje. Kada sam ja imao inauguraciju, također sam imao ideju da se ona održi negdje drugdje, no od te sam ideje odustao jer sam čuo i kako Ustavni sud vidi tu ceremoniju. To je dio ustaljenog rituala države koji nosi određenu simboliku. Taj ritual ne mora koštati kao prijašnje inauguracije, no tu nije riječ o novcu, riječ je o simbolici", komentirao je Josipović za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

K tome, Josipović je dodao kako je njegova pozicija tijekom pripreme inauguracije bila da se treba držati tradicije jer ona državu čini državom, međutim, da tek treba vidjeti kako će ona izgledati nakon inauguracije ako se održi onakva kakvu priželjkuje Zoran Milanović.

Image
MILANOVIĆ IZNENADIO ODLUKOM O INAUGURACIJI: /

Evo kako je reagirala Kolinda Grabar Kitarović i što će biti sa 650.000 kuna

Image
MILANOVIĆ IZNENADIO ODLUKOM O INAUGURACIJI: /

Evo kako je reagirala Kolinda Grabar Kitarović i što će biti sa 650.000 kuna

Šeparović: Ustavni sud se neće miješati u odluku o mjestu inauguracije

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u petak je izjavio da se Ustavni sud neće miješati u odluku izabranog predsjednika da se inauguracija održi na Pantovčaku, a ne kao do sada na Markovu trgu. "Izabrani predsjednik ima pravo odrediti mjesto inauguracije i mi ćemo tu odluku poštivati. Za Ustavni sud je jedino bitno da se položi prisega", izjavio je Šeparović Hini dodavši da Ustavni sud nema ništa s određivanjem mjesta inauguracije. "Za Ustavni sud je samo bitno da se prije preuzimanja dužnosti prisega položi pred predsjednikom Ustavnog suda kako to nalaže Ustav, odnosno pred Ustavnim sudom kako govori zakon. Bitno je i da se prisega u tekstu položi onako kako je to određeno zakonom", izjavio je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavom je regulirana prisega novoizabranog predsjednika ili predsjednice koja glasi: "Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar: držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao".

Šeparović napominje kako bi volio da cijeli saziv Ustavnog suda bude nazočan inauguraciji, a gdje će to biti i na koji način to je stvar izabranog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama nije nikakav problem doći na Pantovčak", kaže Šeparović.

Kako je to izgledalo kada je prisegu polagao bivši predsjednik Ivo Josipović Šeparović kaže da ne zna i ne može komentirati jer tada nije bio predsjednik Ustavnog suda, no kao bivši sudac siguran je da Ustavni sud kao institucija o tome nije odlučivao. "To je stvar izabranog predsjednika koji će detalje dogovoriti s državnim protokolom, a Ustavni sud u tome neće praviti nikakve probleme", ističe Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo