MILANOVIĆEV SAVJETNIK NA STRANI KONZERVATIVACA: / Ograničio bi rad nedjeljom: 'Trebalo bi ga izbjegavati!'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prema mišljenju ekonomskog savjetnika Zorana Milanovića rad nedjeljom za radnike na blagajnama trebalo bi regulirati

23.2.2020.
13:02
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Velibor Mačkić, savjetnik za ekonomiju predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića komentirao je rad nedjeljom radnika na blagajni trgovina, složivši se pritom da bi taj rad trebalo regulirati i izbjegavati ga.

"To je zapravo zanimljivo, radnice na blagajni. Zato što većina zaposlenika u tom sektoru su upravo žene i mi imamo tu specifičnu ulogu žena u našem društvu i posao, odnosno radno vrijeme ne završava u 4. Traje puno duže i smatram da bi u tom slučaju trebalo regulirati rad nedjeljom pogotovo imajući to na umu. Ako postoji potreba, taj rad se može iznimno dozvoliti, ali ga se pritom treba i platiti sukladno tome, ali u načelu smatram da bi taj rad nedjeljom trebalo izbjegavati", kazao je Mačkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JOŠ JEDAN PROBLEM ZA PLENKOVIĆA, NA POMOLU NOVE TRZAVICE: /

Čini se da HDZ nema većinu za zabranu rada nedjeljom

Image
JOŠ JEDAN PROBLEM ZA PLENKOVIĆA, NA POMOLU NOVE TRZAVICE: /

Čini se da HDZ nema većinu za zabranu rada nedjeljom

Apsolutna zabrana?

Prema njegovu mišljenju rad nedjeljom se može regulirati na nekoliko načina, a jedan od tih načina je i "apsolutna zabrana". "Mislim da bi trebalo s druge strane pogledati strukturu našeg gospodarstvo trenutnog kakvo ono jest i dozvoliti nekoliko mogućnosti. Ako promatramo to samo sa sektora trgovine i njihovih prihoda, ništa se tu strašno neće dogoditi. Ljudi će samo to prebaciti na subotu na primjer.

Nije problem u tome, ali pravo pitanje je sljedeće: ako smo mi, a trenutno jesmo ekonomija koja je dominantno ovisna o prihodima od turizma, najvećim dijelom oni nam spašavaju i proračunski saldo, trebalo bi vidjeti je li moguće ostaviti nekakvu mogućnost da u određenom vremenskom periodu da neke trgovine i rade. Ali pritom jasno obvezati poslodavca da se taj rad sukladno tome adekvatno i nagradi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike