'Neka se prvo sve ispita' /

Milanović za posjeta 'Ruđeru' o Vruji: 'Ne dopuštam hajku, balvane. Nema da svjetina prodire u privatnu imovinu'

Image
Foto: RTL.hr

Predsjednik je obišao i Zavod za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković, da bi pun impresija ipak pristao na uobičajene teme

9.7.2021.
14:13
RTL.hr
VOYO logo

Dan uoči obilježavanja Nacionalnog dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacije, predsjednik Zoran Milanović posjetio je Znanstveni centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore Instituta Ruđer Bošković.

Predviđeno je da Milanović posjeti Laboratorij za interakcije ionskih snopova u Zavodu za eksperimentalnu fiziku i da tamo razgleda sustav Tandem akceleratora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su nakon obilaska podsjetili Milanovića da je spominjao Vinču i "neke konspirativne lokacije".

"Ode Vinča u vazduh... To je bio nuklearni reaktor, ovo je akceletor, nešto sasvim drugo, to čak i ja razumijem", odgovorio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je ono što je vidio tijekom 40 sati pretvaranja da razumije visoku fiziku, "premda je davno imao četvorke i petike iz fizike", da je to fascinantno, da je to bilo i lijepo i uzbudljivo.

"Epidemiologija je mumbo-jumbo"

Pozvao je građane da se cijepe, jer druge nema. Rekao je da je fasciniran time koliko je znanost uspjela postići u pandemiji, preciznije, koliko su brzo znanstvenici uspjeli pronaći cjepiva za novi virus koji je bacio svijet na koljena:

"Sve ovo drugo, epidemiologija i ostalo, to je mumbo-jumbo."

Za najavljen tvrd pristup prema onima koji se odbijaju cijepiti, prema osobno poziva ljude da se cijepe, kazao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo ne bu dobro išlo ako ljudima krenete to utjerivati i zavrtati ruku kao što ste vi rekli. To nije pravi način."

Image
hotelski resort u Vrujama /

Privatizirao državni prostor, oskvrnuo prirodu, zabranio mještanima pristup i sve to bespravno!

Image
hotelski resort u Vrujama /

Privatizirao državni prostor, oskvrnuo prirodu, zabranio mještanima pristup i sve to bespravno!

Jedna od novinarki citirala je kao uvod u pitanje istraživanje po kojem građani najmanje vjeruju pravosudnom sustavu Republike Hrvatske. Milanović je uzvratio da on "najmanje povjerenja ima u takva istraživanja, jer nije riječ o pravoj znanosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznao je, ipak, da korupcijski slučajevi pridonose razvijanju nepovjerenja:

"Dosta pridonose. U poziciji ste da morate bespogovorno, djetinje naivno vjerovati anketama i istraživanjima... uvjerio sam se puno puta da to nije tako kako se sugerira."

"Hrvati imaju svoje sumnje, iste, a opet i drukčije nego Bugari, Nijemci, Talijani. Ili kakav tko gdje ima standard, to su stvari koje su mjerljive, ali se ne rade na pravi način", dodao je.

Traži li novog kandidata za Vrhovni sud?

Rekao je dalje da ga ne zanima toliko koliko se vratila imovina, nego u prvom redu da "ljudi, uglavnom muškarci, s imenom i prezimenom odgovaraju, i to u razumnom roku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su mu naveli kao primjer Ivu Sanadera i "17 milijuna kuna", koji još nisu vraćeni, premda mu je presudom rečeno da mora vratiti, a nije iako je več godinu i pol u Remetincu, Milanović je kazao da će Hrvatska još i preživjeti gubitak određenog broja milijuna, ali:

"Puno teže će u njenom mentalnom razvoju ostati trag i dublji trag da je netko tko je bio predsjednik Vlade, tko je dvaput dobio izbore, uhvaćen u takvoj vrsti djela. To je stoput veća šteta. Pet milijuna, deset milijuna, to će Hrvatska preživjeti. Ali, to da političke organizacije funkcioniraju na takav način, to je obeshrabrujuće, to je rastužujuće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako onda tome doskočiti, kako razviti povjerenje?

"Ljudi, ljudi!", uzvratio je:

"Evo, ja sam pokušavao prijedlogom jedne visokokvalificirane i uspravne osobe i stručnjakinje za mjesto predsjednice Vrhovnog suda, samo prijedlogom, i vidjeli ste kako je to prošlo. Svaka joj čast da je izdržala tu vrstu torture, uvreda, laži, insinuacija, podmetanja..."

"I to isto podriva povjerenje. Bi li ta osoba bila dobra na čelu Vrhovnog suda? Bi", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje traži li novu osobu za kandidata, kazao je:

"A-ha!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jugoslavija, Hrvatska, Split, Beograd...

"Tek nakon što je Đurđević srušena u Saboru", dometnuo je.

Novinari su ga pitali i o nizu epiteta kojima je na društvenim mrežama počastio Borisa Dežulovića nakon velikog Festivala bespravne gradnje.

"Htio sam reći da je 'dežuLni Ragnar lagao'", odgovorio je.

"DežuLni Ragnar je lagao o mom odnosu s braniteljima, o mom odlasku u Šator", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje da je možda uvrijedio Dalmatince i Dalmaciju smijao se:

"To sam točno znao da će Matija Babić i njegovi prepoznati. Namjerno je puštena ta... Presubjektivan sam prema Dalmaciji. Tamo su ljudi toliko briljantni i blistavi, tako da su i budale u stvari bistre. Ali su i dalje budale."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo su i bedaci bistri. Ili se doimaju bistrima", dodao je.

"Bitno je to da gospon urbanist Ragnar iz Piska spuštenih stopala laže. Vrijeđa koga god stigne, gadi mu se Jugoslavija, ne trpi Hrvatsku, Split mu ide na živce, Beograd je odvratan... Di je kraj!? Ajde dečko, završi fakultet. Neki", tako je predsjednik Milanović govorio o Dežuloviću.

Hajka, balvani...

"Neću dopustiti hajku, balvane, tražim da se stvari ispitaju, nema da svjetina prodire u privatnu imovinu najvećeg probisvijeta... To je zabranjeno. Što je tu radila hrvatska država? Što je tu radio HDZ koji je izdao desetke dozvola tom nesretniku dolje u Vrulji, tom starcu? Gdje su oni? Festival bespravne gradnje!?", komentirao je konkretan slučaj u Vruji i Festival bespravne gradnje.

"Čovjek me je donirao simbolički u kampanji, upozorio sam ga i rekao sam mu da mu to nije pametno", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo