KORONAIZBORI PRED VRATIMA / Milanović u sredini: Promocija časnika HV-a izazvala nove trzavice na relaciji Plenković - Penava

U godini obilježenoj online školovanjem 177 polaznika i polaznica završilo je vojnu izobrazbu

26.6.2020.
21:37
VOYO logo

Umjesto u stroju, vojnici na sjedalicama, a zbog kiše je i promocija odgođena sat vremena. U međuvremenu su obavljene posljednje pripreme, a onda je stigao i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

Image
Bivši stranački drugovi /

Penava komentirao posjet Plenkovića Vukovaru: 'Bilo bi pristojno da su me pozvali'

Image
Bivši stranački drugovi /

Penava komentirao posjet Plenkovića Vukovaru: 'Bilo bi pristojno da su me pozvali'

U godini obilježenoj online školovanjem, 177 polaznika i polaznica završilo je vojnu izobrazbu - od one temeljne časničke pa do najviše - ratne škole. Dio najmlađih dobio je i prvi čin, časnički bodež.

''Sjećam se da su mi roditelji govorili da sam, otkad sam totalno mali bio, htio biti pilot, tako je ostalo kroz školu i eto me ovdje. A zašto vojni, a ne civilni pilot - na to vam kažem da je vojni uzbudljivije, veći adrenalin'', kazao je poručnik Antonio Donadić, ​najbolji polaznik Temeljne časničke izobrazbe na HVU.

A uza sve vodi ih i ljubav prema domovini pa ih većina nije dvojila oko vojnog poziva. Poručnica Andrea Nikolić, polaznica Temeljne časničke izobrazbe na HVU kaže: ''To je bila jedna od opcija, također dolazim iz obitelji u kojoj je otac hrvatski branitelj, a brat pripadnik Oružanih snaga. Mama je sretna mojim izborom''.

No, zbog koronavirusa s obiteljima nisu dijelili sreću na promociji. Poruka potpore stoga stiže od prvog među njima - admirala Roberta Hranja, načelnika Glavnog stožera OS RH: ''Pozivam vas da u daljnjoj vojnoj karijeri budete predani svom poslu, da budete poduzetni, ambiciozni, ciljajte visoko i trudite se biti najbolji''.

Izobrazbu na Hrvatskom vojnom učilištu od 1991. do danas završilo je više od 45.000 pripadnika i pripadnica Hrvatske vojske, a ubuduće će imati i bolje uvjete života.

Tomislav Ivić, državni tajnik u Ministarstvu obrane, istaknuo je: ''Naše napore usmjerili smo i u poboljšanje te u izgradnju nove infrastrukture na HVU-u, najvidljiviji primjer je smještajni objekt koji nosi ime po gradu heroju Vukovaru''.

A i promocija je trebala biti u Vukovaru gdje se održavala posljednje tri godine pa ih vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zbog toga proziva. U MORH-u pak tvrde da je sve zbog štednje i koronavirusa, a predsjednik Republike priznaje da se suglasio da bude u Zagrebu: ''Ministarstvo je dio Vlade pa postoje politički ciljevi: kampanja je, ja to gledam u tom kontekstu, i prije dva dana su se stvari počele komplicirati s virusom''.

''Ja o tome znam samo da je MORH to organizirao, ne vidim problem'', poručio je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković.

No sve to neće promijeniti odluku Krešimira Sudarića, najboljeg polaznika Zapovjedno-stožerne škole ''Blago Zadro'' da svoju nagradu daruje u dobrotvorne svrhe: ''Grad Vukovar mi je dodijelio plaketu i dar od 5000 kuna i ja sam odlučio taj novčani dar donirati jednoj vukovarskoj obitelji kojoj je to potrebno''.

Diplome na Hrvatskom vojnom učilištu tradicionalno su stekli i pripadnici oružanih snaga iz partnerskih zemalja:Crne Gore, Kosova, BiH i Slovenije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo