komentar predsjednika / Milanović: 'Tajming Vrhovnog suda za HDZ je neobičan. Vojska? Da testiramo sve vojnike na kokain? Ne dolazi u obzir'

Image
Foto: Srećko Niketić/Pixsell

"Izolirani su to slučajevi, ali su zabrinjavajući'', izjavio je Milanović o slučaju kokaina u vojsci

15.10.2021.
10:35
Srećko Niketić/Pixsell
VOYO logo

U petak se održala svečana akademija u povodu 30. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Na njoj su sudjelovali predsjednik države Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj te drugi vojni i civilni državni dužnosnici. Milanović je komentirao je presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi media. 

"Sud je potvrdio u činjeničnom supstratu gotovo sve. S jedne strane to s Plenkovićem nema veze, ali s nekima koji su aktivni i danas ima veze. To je njegova stvar", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tajming je neobičan i presuda je očito napisana ranije To je jasno kao suza. Čuvana je u otpremi i dan dva prije imenovanja novog predsjednika Vrhovnog suda se objavi. Netko je donio tu odluku pretpostavljam da nije kotlovničar nego osoba koja vodi sud. Zašto to nije objavljeno prije dva mjeseca? To su stvari koje ne znam jesu li u diskreciji Vrhovnog suda, ali ako jesu to je jak alat manipulacije'', smatra Milanović.

O kokainu u vojsci

Na novinarsko pitanje, komentirao je i nekoliko slučaja drogiranja u HV-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izolirani su to slučajevi, ali su zabrinjavajući. U postrojbi za specijalne namjene su bile izolirani, ali to nije dobro'', kazao je Milanović.

Uz to je dodao kako neće  tražiti testiranje u cijeloj postrojbi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imenovan je novi zapovjednik, profesionalac i idemo dalje raditi. da testiramo sve vojnike? Što je iduće, sve učenike, sve službenike?'', rekao je predsjednik države.

Milanović je rekao kako su drogu kupili na crnom tržištu od organiziranog kriminala i da je to barem jasno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sada je pitanje koliko njih je bio dio tog lanca ili su bili kupci", kazao je. 

"Obavještajna agencija se bavi težim stvarima pa ako na ovako nešto naleti, a naleti, to prijavi i to se riješi. Jučer je bilo na policajce, danas na vojnike. To su izolirana slučajevi. Implicirate da imamo narkomansku vojsku, a nemamo je", izjavio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi značilo postrojiti sve vojnike i testirati ih na opijate. Određena postrojba? Zašto ne podmorničare? Zabrinjavajuć je svaki pojedinačni slučaj ali to ne znači da treba poduzimati izvanredne mjere. Protiv hajke sam. Za zataškavanje nisam, recite mi kad sam u karijeri bio za zataškavanje?'', kazao je Milanović.

Image
NOĆNO DEŽURSTVO U SABORU /

Ujedinjena oporba borbu nastavlja i danas: 'Ovo je ekipa koja je izdržala do odlaska posljednjeg HDZ-ovca'

Image
NOĆNO DEŽURSTVO U SABORU /

Ujedinjena oporba borbu nastavlja i danas: 'Ovo je ekipa koja je izdržala do odlaska posljednjeg HDZ-ovca'

Predsjednik Vrhovnog suda

Milanović je komentirao i izbor predsjednika Vrhovnog suda. Kazao je kako se to moglo riješiti za mjesec dana. Potom se ponovo nadovezao na presude za Fimi mediju i rekao: "Ja bih očekivao da pogoduju HDZ-u, oni su napravili suprotno. Sud je u onom činjeničnom supstratu samo potvrdio. Malo je kazna preinačena. Baš je zanimljiva ta logična akademija Plenkovića. Ja sam taj koji je kritizirao Vrhovni sud, a on je sve činio da im podilazi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Datum objave drugostupanjske presude u slučaju HDZ je,  da sam član HDZ-a, time bih bio revoltiran. Napišeš presudu, čuvaš ju u ladici i pokušavaš nešto iskamčiti", komentirao je Milanović.

"Sud je u činjeničnom supstratu potvrdio sve što je ustanovio prvostupanjski sud osim kod jedne osobe koju je oslobodio. Malo je kazna preinačena i ništa. Kako sam ja utjecao na suce koji su donijeli presudu, HDZ smatra, protiv njega, a ja sam taj koji je kritizirao Vrhovni sudom, a Plenković činio sve da im podilazi", kazao je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbor ravnatelja državne televizije

Upitan je i o izboru ravnatelja HRT-a, kao i prosvjedu oporbe zbog istog.

''Ne znam je li izabran ravnatelj HRT-a. Zašto su prosvjedovali? Procedura je važna. Rekao sam i ponovit ću, ravnatelj je u zatvoru, bio je politički izbor HDZ-a kao što je moj izbor bio, i to nisam tajio, gospodin Radman koji je taj posao radio na nečije zadovoljstvo i nezadovoljstvo, bez ikakvog političkog utjecaja. To je državna televizija. Dolazimo do crte koja bi trebala biti povučena u betonu, a to je utjecaj i sudjelovanje HRT-a u kreiranju javnog mišljenja u području dnevne politike, po meni je on pogrešan. To bi trebalo uzeti i ostaviti HRT-u sve ono što druge televizije ne rade", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko se ne bori za nadzor nad HRT-om zbog emisije o poljoprivredi nego zbog politike. Sad se sve televizije bave dnevnom politikom i portali, građani su itekako informirati. HRT se ne bi trebao baviti dnevnom politikom jer to uvijek završava nekom vrstom pristranosti ili autocenzure. Kad to radi komercijalna televizija za koju se zna ili bi se trebalo znati tko joj je vlasnik, to je druga priča", rekao je Milanović.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo