slovenija opet prijeti /

Milanović odgovorio na nove slovenske ucjene: 'Ulaskom u Schengen mi njima činimo uslugu'

Nakon što je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec poručio da arbitraža ide dalje, iz Ljubljane se sve češće spominje moguće blokiranje ulaska Hrvatske u Schengen (ako ne pristane na arbitražu). Odgovor je stigao od premijera Zorana Milanovića, koji kaže - ulazak Hrvatske u Schengen trabao bi biti upravo slovenski interes

8.8.2015.
18:51
VOYO logo

Bilo kako bilo, za Sloveniju arbitraža ide dalje. Ako ne dogovorom, onda ponovno ucjenom, pa se sve češće spominje blokiranje Hrvatske pri ulasku u Schengen. Razljutilo je to i hrvatskog premijera.

"Ulaskom u Schengen mi radimo njima uslugu, mi ćemo čuvati vanjsku granicu, ovog puta ne od Turaka Osmanlija, ali ako nije to njima u interesu onda nije ni nama", rekao je Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenci ništa ne prepuštaju slučaju. Nakon odstupanja novog slovenskog arbitra i predsjednika Međunarodnog suda pravde Ronny Abrahama odabrat će drugog do kraja idućeg tjedna.

"Najprije ćemo imati sastanak šefova parlamentarnih stranaka, odbora, a na kraju će odlučiti vlada. Ima tri mogućnosti - slovenski sudac, stranac ili da odabir prepustimo predsjedniku Arbitražnog suda", kazao je Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska, kažu u Ljubljani, nema problema s granicom samo sa Slovenijom, već i drugim zemljama, a arbitraža je, ponavlja Erjavec, najbolje rješenje i za te probleme.

"Smatramo da se arbitražni postupak mora nastaviti. To je stajalište i Europske komisije. Ne smijemo zaboraviti da je arbitražni sporazum potpisan pod okriljem Europske komisije i da sve odluke tog suda su obvezujuće", dodao je Erjavec.

Jasno je i Ljubljani da Hrvatska do 14. kolovoza neće imenovati arbitra umjesto Budislava Vukasa. Ipak vjeruju da će to umjesto Hrvata učiniti arbitražni sud, a time bi postupak mogao biti nastavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo