MILANOVIĆ O IZBORIMA: / 'Ovo je prvi put da moja koža neće biti na štavljenju. Zašto bih nekome govorio za koga sam glasao?'

Image
Foto: Nova TV

Predsjednik republike je pojasnio što misli o datumu održavanja parlamentarnih izbora, Andreju Plenkoviću, Zlati Hrvoj Šipek, ali i o povratku djece u školu

21.5.2020.
20:53
Nova TV
VOYO logo

Pred predsjednikom države Zoranom Milanovićem je izazovno razdoblje. Raspisao je parlamentarne izbore za 5. srpnja, a na proteklim je izborima bio kandidat ljevice. No, pitanje je kako će se postaviti u kampanji i hoće li se žuriti s davanjem mandata za sastavljanje vlade. Što god da učini, promatrat će izbore iz dnevnog boravka.

"Ovo je prvi put da moja koža neće biti na štavljenju", rekao je Milanović u intervjuu za Dnevnik Nove TV i dodao da je 5. srpnja korektan datum koji svima odgovara: "Predsjednički izbori su bili na dan kada je, baš eto kao slučajno, najveći broj građana negdje u inozemstvu, 12. srpnja je datum koji je malo prezreo. Malo je truo", objasnio je i dodao kako ne misli da je ovo najbolji trenutak za izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam da ne mislim, ali tu ću stati. Rekao sam da smatram da bi trebalo, zbog bremenitosti situacije, zbog nepredvidivosti nekih događaja, imati i dalje izvršnu vlast i čekati na jesen, ne plašiti ljude novim udarom epidemije, kojeg vjerojatno neće biti ili, ako se i dogodi, nećemo reagirati ni na približno ovakav način. To je bilo moje mišljenje, ali pravo većine je da se raspusti u bilo kojem trenutku", rekao je predsjednik.

Image
HRVATSKA NA PARLAMENTARNE IZBORE IDE 5. SRPNJA: /

Predsjednik Zoran Milanović upravo je donio svoju odluku

Image
HRVATSKA NA PARLAMENTARNE IZBORE IDE 5. SRPNJA: /

Predsjednik Zoran Milanović upravo je donio svoju odluku

Bez fige u džepu

Dio javnosti smatra da će Milanović svoje obveze odraditi "s figom u džepu", jer je godinama bio vođa oporbe, no on tvrdi suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lider oporbe nisam već godinama. Zadnji put sam 2003. sam izbore pratio iz dnevnog boravka. Ne mogu izbrisati što sam bio. Neću ni za koga navijati. Pitanje hoću li uopće glasati. Možda će moj glas presuditi", rekao je predsjednik i upitao se zašto bi se dovodio u situaciju da nekome govori za koga je glasao. Dodao je da ne šalje krivu poruku i pozvao građane da iskoriste svoje pravo.

O odnosima s premijerom Andrejem Plenkovićem tvrdi da mu je zamjerio što mu je rekao da laže te dodao da mu ne smeta spominjanje roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam govorio, jedan od ljudi s kojima su se oni grlili u Savskoj, za mog oca rekao da je organizator ubojstva Brune Bušića. I nikome ništa. Moj otac ih je tužio. Kad sam ja plakao?", ustvrdio je predsjednik i dodao da se nije čuo s premijerom oko toga. No, priznao je da je brz na jeziku: "Brz sam na jeziku, ali koristim konvencionalno streljivo. Ja ne govorim za druge da lažu".

Nije zadovoljan izborom nove glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, jer je izabrana u posljednji tren, a ni način njenog odabira ne smatra dobrim. Misli kako je ona Plenkovićev čovjek. "Vi ste osakatili tu osobu u kredibilitetu", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba preuzeti odgovornost za školstvo

Osvrnuo se i na najavljeno slanje djece u školu od ponedjeljka.

"Kad je sve zatvarano, svi su znali postaviti figure. Sad se taktizira. Osnovno školstvo je obavezno i trebalo je preuzeti odgovornost. Otvoreni su domovi za starije. Drugi problem je što dosta mladih idu na natjecanja. O tome im ovisi daljnji put. To su oni koji žele više, a sustav im trenutno brani. Zašto nema školskih natjecanja?", zapitao se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da se s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović čuo jedanput, a o mačku Jerryju kojeg je ranije spominjala njegova supruga, nije htio govoriti.

"Drago mi je vidjeti psa ili mačku na hodniku. Ali nemam tu vrstu odgovornosti", zaključio je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo