SAD MU JE FEJK, A NEKAD GA JE VOLIO / Pogledajte snimku Milanovića u Sarajevu prije 11 godina: 'Došao sam dati podršku Željku Komšiću i pravim ljudima!'

Image
Foto: screenshot / YouTube

U listopadu 2010. godine Milanović je kao šef hrvatskog SDP-a govorio na središnjem predizbornom skupu SDP-a BiH te podržao Komšića u kandidaturi po istom zakonu koji sada žestoko osporava

13.7.2021.
13:14
screenshot / YouTube
VOYO logo

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je ne tako davno imao potpuno drugačije stavove o Bosni i Hercegovini i Željku Komšiću. Tada, prije 11 godina, dao mu je podršku u kandidaturi za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, podsjeća sarajevski Klix.ba.

Image
'SPREMAN SAM DA ME PROGLASE NACIONALISTOM' /

Milanović zaprijetio: 'Nema više popuštanja. Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda u BiH'

Image
'SPREMAN SAM DA ME PROGLASE NACIONALISTOM' /

Milanović zaprijetio: 'Nema više popuštanja. Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda u BiH'

'Ne dolazim ni kao mentor ni kao tutor'

U listopadu 2010. godine Milanović je kao šef hrvatskog SDP-a govorio na središnjem predizbornom skupu bh. SDP-a u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dragi građani Sarajeva, dragi prijatelji, dragi susjedi, iz Hrvatske i Srbije su u ovaj grad i ovu zemlju prečesto dolazili mentori i tutori. Ne dolazim ni kao mentor ni kao tutor, nego kao prijatelj, kao europski socijaldemokrat da pružim podršku pravim ljudima, Željku Komšiću za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Zlatku Lagumdžiji. Da budete najjači jer dolazimo iz iste porodice, bez obzira koje smo vjere, nacije, porijekla - dijelimo nekoliko temeljnih vrijednosti: sloboda, pravda, jednakost. To su temeljne ljudske vrijednosti", istakao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komšić mu je onda bio 'pravi čovjek'

U to vrijeme su odnosi između dva SDP-a bili veoma dobri, kao i oni osobni između Milanovića i Lagumdžije, tadašnjeg predsjednika SDP-a BiH.

Važno je napomenuti, piše Klix.ba, da su 2010. godine, ali i prije i poslije toga članovi Predsjedništva BiH birani po istom Izbornom zakonu ko i danas. I tada su Komšić ili Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, birani prema istim izbornim pravilima. Zato se postavlja pitanje kako je Milanoviću Komšić tada bio legitiman i prihvatljiv predstavnik Hrvata u BiH, a nekoliko godina poslije više nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, tijekom boravka u BiH Milanović je poručio da se preglasavanje tamošnjih Hrvata "pretvorilo u zlostavljanje", a za Komšića je rekao da nije predstavnik hrvatskog naroda.

"Nije pošteno da članovi druge etničke skupine biraju člana Predsjedništva drugoj skupini. To nije pošteno i ispravno", rekao je Milanović prilikom susreta s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH u Ljubuškom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo