niski udarci / Milanović izvrijeđao aktivistice, prozvale ga da ponižava žrtve nasilja: 'Osude dolaze od udruge glupog i neduhovitog akronima'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ovo nije prvi put da predsjednik ulazi u sukob s aktivisticama za prava žena

7.2.2021.
12:40
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović opet je "zaratio" s udrugom B.a.B.e. i to zbog seksualnog uznemiravanja. 

Nakon što su ga prozvale aktivistice da svojim izjavama ponižava žrtve seksualnog nasilja te su mu poručile da ga treba biti sram, Milanović se oglasio na Facebooku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov status prenosimo u cijelosti: 

"Najoštrije osude zbog toga što imam stav i usudim ga se javno izreći, pa i objasniti, stigle su ovoga puta od udruge glupog i neduhovitog akronima B.A.B.E. Poput zaboravljivih holivudskih glumica - koje one sada brane od mene - predstavnice te udruge zaboraviše kako sam uvijek spreman reći ono u što sam uvjeren. I kako u skoro već dvadesetak godina javnog djelovanja provodim ono o čemu oni uglavnom samo galame. Ne ono što je dnevnopolitički isplativo i što po tzv. anketama ‘misli većina’. Pogotovo ne educirajući se na kratkom valu njihove prigodne buke koja njima jamči naslovnice, a žrtvama spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj ili ne donosi ništa ili ponekad šteti. Ne znam kakvu to laboratorijsku ‘edukaciju’ treba proći da bi se, valjda bez razmišljanja, pljeskalo svemu što B.A.B.E. kažu, ali znam da njihove holivudske (re)akcije neće riješiti problem spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj. Rekao sam i stojim kod toga da imamo problem o kojemu treba govoriti i treba potaknuti žene žrtve spolnog uznemiravanja da prokažu svakog, a pogotovo nasilnika koji to čini s pozicije moći svake vrste. Ono što nam ne treba su dogme udruga koje ne dopuštaju niti razmišljanje, a kamoli razgovor, drugačije od njihovog."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je, podsjetimo, u petak na Banovini, upitan što misli o brojnim slučajevima seksulanog uzemiravanja u Hrvatskoj, s kojima žene sve više izlaze u javost rekao: 

"Netko je izjavio neki dan da je to pandemija u Hrvatskoj. To je loša stvar, ali nije pandemija. Ja bih to nazvao jednom kroničnom nezaraznom bolesti, kao bolest srca. Nešto što te muči i uništava kvalitetu života dugi niz godina, nije zarazno, ali s time se moramo uporno boriti. Jer od takvih bolesti se i umire. Nije loše raditi neprestani show od toga, još je gore šutjeti o tome", kazao je Milanović i konstatirao  da je uvijek bitno razmatrati to s pozicije moći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Stigao vlakom /

Milanović o fešti sudaca kod Keruma: 'Nisu suci svećenici ni članovi sekte, ali nije to kak' se šika'

Image
Stigao vlakom /

Milanović o fešti sudaca kod Keruma: 'Nisu suci svećenici ni članovi sekte, ali nije to kak' se šika'

"Nije isto je li netko razmažena zvijezda koja se, kada joj se nakon 30 godina ispraznio bankovni račun, sjetila nekih stvari ili to govori neka žena i djevojka koja pokušava doći do svoje sretne zvijezde po svojim pravilima kao muškarac, bez da je netko kinji i maltretira. Povijest je nažalost muška povijest. Muškarac je u poziciji sile", kazao je Milanović. 

Ovo nije prvi put da predsjednik ulazi u sukob s aktivisticama iz udruge B.a.B.e. U listopadu prošle godine nazvale su ga seksistom nakon što je saborske zastupnice Marijanu Puljak i Daliju Orešković nazvao "samodopadnim narikačama" što je izazvalo osude brojnih udruga i dijela javnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo