Milanović i Obama susreli se na summitu NATO-a

Izlazna strategija iz Afganistana bila je glavna tema NATO-ova summita u Chicagu.

21.5.2012.
10:49
VOYO logo

Na summitu NATO-a u Chicagu u prvom je planu bila izlazna je strategija u Afganistanu, posebice nakon francuske odluke o ubrzanom povlačenju snaga do konca godine, ali i zbog svjetske krize sve veći problem financiranja "obrane slobodnog svijeta".

'Još nas čekaju teška vremena'

"Nema žurbe u povlačenju iz Afganistana, ondje ćemo ostati do uspješnog okončanja operacije", poručio je pred početak summita glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rassmusen. Isto je otvarajući summit ponovio i američki predsjednik Obama. U predizbornom tonu još je jednom podsjetio da je rat u Afganistanu bio nužan nakon terorističkih napada 11. rujna, te je pozvao na dogovor o vremenu nakon 2014. godine kada se NATO povlači iz te zemlje. Pohvalio je afganistanske snage reda i sigurnosti za odličan napredak u tranziciji vlasti u proteklih nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još imamo mnogo posla, pred nama su veliki izazovi. I dalje se u Afganistanu gube životi, još nas čekaju teška vremena, ali uvjereni smo da je naša politika na pravom putu", izjavio je Obama. Optimizam o nastavku pomoći civilnim i vojnim vlastima i nakon završetka misije dijele tek rijetki Amerikanci, ali i europske članice NATO-a, suočene s recesijom i sve većim proračunskim minusima.

Hrvatska će do kraja poštovati politiku NATO-vih operacija

Da će Hrvatska do kraja poštivati dogovorenu politiku NATO-vih operacija u Afganistanu dogovorenu u Lisabonu, poručio je sa summita ministar obrane Ante Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku delegaciju vodio je premijer Zoran Milanović koji se susreo s predsjednikom Obamom i glavnim tajnikom NATO-a, a Vlada je fotografiju objavila na Twitteru.

Čikaški summit arti-201205210392006, ali i iznimne mjere osiguranja. Policija je zbog navodnog planiranja terorističkog napada na Obamin stožer i ured gradonačelnika uhitila trojicu mladića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo