Ministrici Milanki Opačić 'pukao film'

1.2.2013.
6:51
VOYO logo

Nemar i nerad, kao i totalni manjak ljudskosti dijela radnika Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu, koji su zanemarili stravično, roditeljsko zlostavljanje djece u dvjema obiteljima, a jedno je dojenče zbog nebrige i preminulo, ponukali su ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić da ovih dana, kako doznajemo, na razgovoru u Ministarstvu "postroji" ravnatelje svih centara za socijalnu skrb u Hrvatskoj.

Dala im je rok od najviše 15 dana u kojem Ministarstvu moraju za svako od 540 djece u dobi do sedam godina, koja se nalaze u domovima ili udomiteljskim obiteljima, predočiti izvještaj o tome što je do sada učinjeno, odnosno što se čini da se ta djeca, ukoliko roditelji za njih ne pokazuju nikakvu brigu niti interes, daju na posvajanje, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca u domovima, a roditelji uopće za njih ne pitaju

Šokantan je podatak da svako četvrto udomljeno dijete ili dijete u instituciji nema apsolutno nikakvog kontakta s roditeljima, odnosno roditelji ne poštuju niti osnovnu zakonsku obavezu da dijete posjete ili nazovu najmanje jednom u tri mjeseca. U takvim slučajevima centar za socijalnu skrb ima puno pravo pokrenuti na sudu postupak oduzimanja roditeljskih prava i dijete dati na usvajanje, no u praksi stvari, nažalost, izgledaju potpuno drugačije. Kako se može vidjeti iz analize rada centara, koju je ministrica Opačić prije nekoliko dana predočila i ravnateljima tih centara, nisu rijetki slučajevi da djeca u domovima ostaju godinama iako roditelji za njih nikad ne pitaju.

Nema nikakvih zapreka da 115 najmlađih, djece smještene po domovima i kod udomitelja, od njih ukupno 540, do kraja godine bude dano na posvajanje, može se čuti u Ministarstvu socijalne politike, koje trenutačno na listi ima 652 zainteresirana posvojitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretvoreni u činovnike

Kako se može čuti u Ministarstvu, do sada se, očito, ni zaposlenicima u centrima za socijalnu skrb nitko nije bavio – njih sedam tisuća u sustavu kontrolira svega devet inspektora.

"Socijalni radnici su pretvoreni u činovnike kojima su odlasci na teren, u obitelji, postali sporedni posao, a papirologija glavni. Što reći za primjerice slučaj slavonskobrodske obitelji kojoj je šestero od devetero djece već oduzeto i udomljeno, troje ih je u obitelji ostalo, no socijalni radnici u tu obitelj nisu zavirili od 1996. godine?!", kažu u Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Opačić će, kako se može čuti, inzistirati od ravnateljice tamošnjeg Centra da otpusti šest djelatnika koji se nisu bavili dvjema obiteljima, iako je bilo više indicija o zlostavljanju, zanemarivanju i podvođenju djece u njima. Dojenče iz jedne od tih obitelji je preminulo zbog nebrige, a 2,5-godišnja sestrica se oporavlja od teških fizičkih ozljeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo