drugi svjedok /

Kovač negira poznanstvo s Todorićem, požalio se na ispitivanje: 'Čini mi se da je Povjerenstvo osnovano zbog HDZ-a, a ne Agrokora'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Na početku je istaknuo kako su poništili na desetke privatizacija kazavši kako je predsjednik Tuđman rekao što mi možemo napraviti da se popravi slika

7.11.2017.
14:30
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Danas se održava nastavak sjednice saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor. Prvi je odgovarao Josip Manolić, a oko 13 sati ispitan je i bivši predsjednik Fonda za privatizaciju, Milan Kovač.

Na početku je istaknuo kako su poništili na desetke privatizacija kazavši kako je predsjednik Tuđman rekao što mi možemo napraviti da se popravi slika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želio je da u Fond dođe netko tko je saborski zastupnik. Rekao sam da moramo donijeti novi Zakon o privatizaciji koji je donesen 1996. i koliko znam taj zakon je i danas na snazi i u njemu nije promijenjen niti jedan članak ni zarez", kazao je.

Na upit Nikole Grmoje zašto je rekao da ga je netko pritiskao zbog čega se i razbolio, rekao je da ne zna otkud im to, ali da Ivicu Todorića nikad nije upoznao. Nadodao je kako za vrijeme njegovog mandata nije prodana niti jedna dionica iz potfelja Agrokor, a negirao je da je bio prisutan kada se shvatilo da su Todorićeve kompanije prerasle neke perjanice hrvatskog gospodarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko nije mogao utjecati na člana upravnog odbora. Mogao je, ali nije mogao proći. Nije se moglo muljati, nije se moglo derogirati najbolju ponudu", pojasnio je. 

Dodao je da je to bilo vrijeme kada je pola zemlje bilo okupirano te da nitko u Hrvatsku nije htio ulagati.

"Vrh HDZ-a na čelu s Tuđmanom rekao je da ljudima kroz privatizaciju trebamo olakšati život i dodijeliti dionice iz portfelja. Bile su i promjene oko donošenja odluka", odgovorio je Kovač na Marasev interes oko izmjene Zakona o privatizaciji.

Milijan Brkić upitao ga je je li osjetio pritisak od Tuđmana ili njegovih suradnika u smislu pretvorbe društvenih poduzeća u privatno vlasništvo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovač je napomenuo kako je on bio taj koji je predložio da se javno objave imovinske kartice svih šefova Fonda za privatizaciju i podatke o dvjesto najbogatijih obitelji, što je na kraju bilo i jednoglasno usvojeno.

Istaknuo je kako nikad nije imao doticaj s osobama iz Agrokora niti je upoznao ikoga iz obitelji, a na pitanje je li sudjelovao u privatizaciji, kratko je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sva moja djeca su danas podstanari. Ponosan sam na ono što sam radio. Uvijek sam tvrdio da čovjek mora odvojiti privatno od rada i da mora dati sve za državu. Tako rade Tuđmanovi ministri."

Na kraju se požalio da mu se čini kako je Povjerenstvo osnovano da se preispita HDZ, a ne Agrokor.

Grmoja ga je napao riječima da je dopustio pljačku i da nije napravio ništa.

U 15 sati svjedoči Ivan Penić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro opširnije.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo