ŠTO GA ČEKA U ZATVORU? /

Mihoci: 'Todorić će večeras biti u jednokrevetnoj sobi, moći će se telefonom javiti obitelji'

Ivica Todorić morat će predati osobne stvari, a novac položiti na zatvorski račun

7.11.2018.
18:56
VOYO logo

Miroslav Mihoci, bivši ravnatelj uprave za zatvorski sustav, za RTL je ispričao što Ivicu Todorića večeras čeka kad ga prebace u Remetinec.

"Sigurnosnu prosudbu donosi upravitelj sa stručnim timom za svakog zatvorenika ponaosob. S nekim informacijama rapolažemo u startu, znamo zbog kojeg kaznenog djela dolazi, a jedan dio informacija prikupljamo kroz liječnički pregled, prvi razgovor sa zavorenikom, nakon toga se postupa onako kako je dogovoreno u stručnom timu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Noć će provesti u jednokrevetnoj sobi"

Mihoci je rekao da će Todorić večeras biti sam u ćeliji.

"Pretpostavljam da će biti na pritvoreničkom muškom odjelu, a prvu noć vjerojatno u jednokrevetnoj sobi. Onda će se sutra nakon liječničkog pregleda vidjeti što dalje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Večeras će ga dovesti policija, pravosudni policajci utvrdit će njegovu istovjetnost na temelju osobnih dokumenata, uručit će mu se rješenje o određivanju istražnog zatvora. Nakon toga ide postupak prijema, pretraga, oduzimanje stvari, novca, smještaj u sobu, liječnički pregled, ako bude želio, moći će koristiti telefon da se javi svojoj obitelji."

Mihoci je pojasnio kako se odlučuje tko će od zatvorenika biti s kim u sobi, tj. ćeliji.

"Ima tu više faktora. Neke stvari određene su zakonom. Punoljetna osoba ne može biti smještena s maloljetnom, ženska osoba ne može biti smještena s muškom, zatvorenici se odvajaju od pritvorenika, tj. osoba u istražnoim zatvoru. Nakon toga gleda se da počinitelji istog kaznenog djela ne budu smješteni u istu prostoriju. Gleda se zatim zdravstveno stanje, kriminalna prošlost...", rekao je Mihoci.

"On će imati posjete šest puta mjesečno, četiri puta u radne dane i dva puta u neradne, tijekom blagdana ili vikenda."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovori s posjetama se slušaju

"Sa svim članovima obitelji i s prijateljima ima omogućen razgovor preko fizičke prepreke gdje je moguć vizualni i slušni kontakt, ali nema fizičkog kontakta, ako drugačije upravitelj zatvora ne odredi na njegov zahtjev. Ta posjeta obično traje od 15 minuta do jednog sata. 

"Život je organiziran kao i svih na slobodi, samo je ograničeno kretanje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je netko ostvario privilegiran status, nije. Pokušaja je vjerojatno bilo. Sa sigurnošću mogu garantirati da privilegiranih ili šikaniranih u zatvorskom sustavu nema."

"Ako ćega smještati u zajedničku sobu, to će biti s jednom ili dvije osobe. Ne vjerujem da će ići u neku veliku sobu, to ne bi bilo primjereno."

"Razgovori s odvjetnikom se prate samo vizualno, ne slušaju se, oni slobodno razgovaraju o svemu. Što se tiče ostalih posjeta, one se nadziru, službenik je cijelo vrijeme iza zatvorenika i sluša razgovor. Ako dođe do kršenja kućnog reda, vike, prijetnji, onda se taj razgovor prekida. Pisma ne čitamo. Osoba u istražnom zatvoru svu poštu koju šalje van šalje u otvorenoj kuverti i ona se šalje sudu koji je odredio istražni zatvor, a sudac onda određuje onda može li se ono poslati."

Može naručivati hranu o svom trošku iz restorana

"Naravno može naručivati hranu o svom trošku ili iz zatvorske kuhinje da mu se nešto  pripremi, za to mora platiti sa svog pologa. To nisu svi restorani, nego samo oni s kojima zatvor ima suradnju. On najmanje 48 sati ranije mora takvu želju iskazati upravi zatvora."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije smo imali problema s kapacitetom, imali smo malo prostora, a preko 5500 zatvorenika. Danas tih problema nema. Broj zatvorenika se smanjio za 2000."

"Tek sada njegovi odvjetnici moći će uložiti žalbu na istražni zatvor, sastat će se izvanraspravno vijeće, a onda treba vidjeti što će ono odlučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todoriću je istražni zatvor određen zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Nije ispitan još jedan svjedok.

Todorić ima rok od 24 sata da dođe na prvo ispitivanje. S obzirom da još nije dao svoj iskaz, vjerojatno će se aktivno braniti. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo