MIHAELU JE BIVŠI MUŽ ZAMALO UBIO PRED NJIHOVOM DJECOM: / 'Tjeraju me da komuniciram s njim. Bez presude, nisam ni žrtva nasilja...'

Image

'Nadzornica mi je čak rekla da bih, ne pišem li bivšem mužu, mogla zaraditi kaznenu prijavu', navodi 25-godišnja Mihaela koja je 31.

12.6.2019.
10:55
VOYO logo

Koliko je sustav apsurdan i krut prema žrtvi nasilja, pokazalo se u slučaju 25-godišnje Mihaele I., koju je bivši suprug 31. siječnja zamalo ubio pred njihovom malom djecom. Od smrti pod udarcima utega u prtljažniku automobila, kamo ju je na silu uvukao, mladu su ženu spasili prolaznici, piše Večernji list.

Završila je u bolnici sa smrskanom desnom rukom i višestrukim frakturama lubanje. Da je glava primila sve udarce koje je rukom zaustavljala, usmrtili bi je, kazali su joj liječnici. Jedan joj je prst ostao nefunkcionalan, užasne glavobolje imat će cijeli život, no liječnici su je zaliječili. A onda ju je preuzela birokracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HOĆE LI HRVATSKA I DALJE TOLERIRATI NASILJE U OBITELJI? /

Svaki oblik tjelesnog i seksualnog nasilja i dalje neće biti kazneno djelo

Image
HOĆE LI HRVATSKA I DALJE TOLERIRATI NASILJE U OBITELJI? /

Svaki oblik tjelesnog i seksualnog nasilja i dalje neće biti kazneno djelo

Hrvatska birokracija

Kada ju je Centar za socijalnu skrb uputio u sigurnu kuću, nisu rekli u kakvom je Mihaela stanju. Imala je šipke u ruci i zato nije mogla premotati dijete, a Kuća ima smještaj i stručnu pomoć, ali ne i njegu. U bolnici joj je rečeno da otkrije obrijanu glavu kako bi se rane sušile pa to nije veseli prizor za druge pacijentice, osobito za djecu. Prvo se s djecom preselila kod prijateljice pa potom u unajmljeni stan. Na bolovanju, uz razumijevanje poslodavca kod kojeg je na stručnom osposobljavanju, sama je zatražila jednokratnu novčanu pomoć, nisu to u Centru učinili. Pomogli su joj i iz Zaklade Solidarna. Kako najam stana istječe 1. srpnja, očajnički je pisala predsjednici Republike, ministrici socijale, premijeru, Milanu Bandiću...

"Svi su proslijedili moj dopis dalje, a iako sam rođena Zagrepčanka, zbog privremenog seljenja nemam desetogodišnji kontinuitet življenja u Zagrebu i zato ne ispunjavam uvjete za gradski stan. Formalno, nisam ni žrtva nasilja jer nemam takvu pravomoćnu presudu", ispričala je Mihaela Večernjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijave nasilja u obitelji tretiraju se neozbiljno

Brutalni napad socijalna je služba zabilježila kao prvi incident, premda je ona i prethodno prijavljivala da je bivši suprug prati te da ju je već jednom i udario. "Prvi je otkad sam ja preuzela slučaj", glasilo je obrazloženje socijalne radnice iz novog stručnog tima. Naime, nakon što se s jednim timom uhodala i oni su temeljito upoznali nju i sve okolnosti slučaja, dodijeljen joj je novi tim. Koliko se ozbiljno tretiraju prijave nasilja u obitelji, pokazuje i to što je prvu njezinu prijavu od 24. rujna prošle godine, kad ju je bivši suprug prvi put udario, policija poslala prekršajnom sudu tek 4. veljače, nakon drugog, ubilačkog napada utezima.

Image

Mihaela govori da ju je dan nakon napada nazvala socijalna radnica i rekla joj da sudski pokrene zahtjev za zabranu viđanja bivšeg supruga Tomislava s djecom. Njezina odvjetnica, međutim, rekla joj je da bi to centar trebao napraviti, jer svakim postupkom koji pokrene, navlači još veću Tomislavovu mržnju i jednog dana kad izađe iz zatvora, opet će se okomiti na obitelj. Centar je, međutim, danima radio pritisak da Mihaela to učini sa svojom odvjetnicom, dok joj odvjetnica nije otkazala punomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rečeno joj je da ako mužu ne odgovori na pismo da može zaraditi kaznenu prijavu

Prošli tjedan 25-godišnjakinja je doživjela novi udarac. Nazvala ju je socijalna radnica te rekla da se muž raspitivao o djeci pa iz pritvora poslao dugo pismo. Socijalna radnica rekla je Mihaeli da će mu odgovoriti kako oni nisu dužni davati mu te informacije, ali je to obveza roditelja koji stanuje s djecom.

Image

"Kad sam rekla da nisam spremna obratiti se čovjeku koji me htio ubiti i da ću se savjetovati s odvjetnicom, rekla je neka mu napišem barem tri rečenice. Odvjetnica mi je kazala da roditelj ima tu obvezu kad je riječ o civiliziranom razvodu, ali ne i kad je riječ o pokušaju ubojstva i to pred djetetom, koje i danas zbog toga odlazi psihologu. Nadzornica mi je čak rekla da bih, ne pišem li mu, mogla zaraditi kaznenu prijavu. Kad sam joj rekla da ne mogu sjesti i pisati mu, rekla mi je: 'Ma sve ste preživjeli pa možete još i to!'", prepričala je u nevjerici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihaela se vratila na posao, upisala dodatno obrazovanje kako bi svojoj djeci osigurala bolju budućnost. Kaže da se s djecom redovito igra, ide na vježbe te im nastoji na sve načine uljepšati život nakon traume koju su proživjela i koje se starije dijete sjeća.

"U vrijeme razvoda, zbog međusobnih optuživanja Tomislava i mene, uveli su mjeru nadzora nad obitelji. Sredinom svibnja tu su mjeru produljili, uz obrazloženje da je to u svrhu osnaživanja roditeljskih kompetencija majke i pružanja pomoći i potpore. Pitala sam ih znači li to da će mi pomoći naći stan i zaštititi me kada on izađe iz zatvora. Rekli su da neće", opisala je mlada žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo