pasivan otpor / Migranti i dalje pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku: blokirali granični prijelaz Maljevac-Velika Kladuša

Od početka godine zabilježeno je ukupno 1700 ilegalnih prelazaka granice, a na karlovačkom području bilo ih je 300

17.5.2018.
19:00
VOYO logo

Migranti i dalje pokušavaju ilegalno ući u Hrvatsku iz BiH. Jučer ih je oko 70 blokiralo granični prijelaz Maljevac-Velika Kladuša jer ih policija nije pustila preko granice. Vlasti u Velikoj Kladuši danas su premjestile oko 300 migranata iz gradskog parka na općinsko zemljište gdje se gradi migrantski kamp.

Tako migranti napokon imaju pristup struji i vodi jer su od danas su u privremenom kampu. Svi ti ljudi već su nekoliko puta pokusali ilegalno ući u Hrvatsku. "Sve zavisi o karti. Gledamo kartu i odlučujemo kako ćemo prijeći rijeku. Rijeka na granici s Hrvatskom je jako duga. Kad pređemo u Hrvatsku nastavljamo dalje prema Sloveniji gdje pokušavamo prijeći rijeku", objašnjava Sahed iz Pakistana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam trostruki prijelom noge. Pao sam sa stijene. Policija nas je u Hrvatskoj uhvatila i vratila na granicu s Bosnom. Prijatelji su me nosili do sela gdje smo zamolili nekog čovjeka da nas doveze do Velike Kladuše", rekao je Sanel.

Jučer poslijepodne 74 migranata blokiralo je granični prijelaz Velika Kladuša-Maljevac. Pružali su pasivni otpor pa ih je bosanska policija vratila natrag u centar grada. Lokalne vlasti pokušavaju se nositi sa sve većim pritiskom migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lokalne vlasti nisu znale šta da rade s njima. Tamo su se kretali, urinirali, općina nije imala kontrolu", izjavio je volonter Miodrag. Nakon što su premješteni na novu lokaciju mnogi su pobjegli jer se boje da će ovdje biti zatvoreni.

"Mnogi okolo pokušavaju prijeći granicu. Razbježali su se okolo i komunalno ih pokušava vratit natrag", ističe Miodrag. Od početka godine zabilježeno je ukupno 1700 ilegalnih prelazaka granice. Na karlovačkom području bilo ih je 300. MUP demantira da su policijske uprave dobile uputu za jači nadzor granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve prati i Ured predsjednice, koji je u stalnom kontaktu s MUP-om, doznaje RTL.

"Odmah nakon povratka iz Karlovačke županije krajem ožujka ove godine, Predsjednica je izrazila zabrinutost ministru unutarnjih poslova gospodinu Božinoviću zbog učestalih ilegalnih prelazaka stranih državljana. Ministar Davor Božinović u svom odgovoru izrazio je uvjeravanja kako hrvatska policija poduzima sve potrebne preventivne i operativne aktivnosti kako bi zaštitila državnu granicu i spriječila nezakonite prelaske iste te kako bi zaštitila građane i njihovu imovinu", priopćili su iz  Ureda predsjednice.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BiH danas najavljuje povećanje broja graničnih policajaca kontrole migranata.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo