Udruga Blokirani: / 'Mi želimo rušenje zakona, ne mijenjanje. Postoji slovenski model, uzmimo ideju i prepišimo ga'

Vlada je podržala izmjene i dopune Ovršnog zakona, koje je predložio Most, uz 13 amandmana kojima, kako kažu, žele omogućiti da zakon bude socijalno osjetljiviji

6.7.2017.
19:00
VOYO logo

Glavna novost je da se jedina nekretnina više neće moći ovršiti, a štiti se i veći dio plaće. 

Ovršni zakon, kako kažu u Vladi, mijenja se s jasnim ciljevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A to je da će izmjene ovog zakona biti socijalno osjetljive, mislim da su ti ciljevi s ovim izmjenama prilično ostvareni", izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Kako je i najavljivano, glavna je novost da se jedina nekretnina više neće moći ovršiti. Isto tako, propisuje se da se ovrha nad nekretninom neće pokrenuti ako dug ne prelazi 20 tisuća kuna. Umjesto dosadašnje dvije trećine, od ovrhe će ubuduće biti zaštićene tri četvrtine prosječne neto plaće, a onima kojima je nekretnina već ovršena i prodana, država će plaćati smještaj godinu i pol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj smještaj prvenstveno se osigurava na način da će biti plaćen zakup za smještaj kroz 18 mjeseci. To je jako važno, ukoliko dođu takvi slučajevi, da nam nitko ne završi na cesti, da nemamo takvih problema", kazao je Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

Predlagatelji iz Mosta, iako više nisu u Vladi, kažu da su oni jedini nešto konkretno napravili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo bili spremni i na puno korjenitije promjene što se tiče ovršnog zakona, ali za njih u tom trenutku nismo imali političku potporu. Nama je u interesu da se zakon donese, voljeli bismo da te promjene budu što veće", poručio je Nikola Grmoja, potpredsjednik Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista.

U SDP-u kažu kako ovakav zakon neće riješiti problem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojim se da ovo neće pomoći najvećem dijelu naših građana koji imaju s tim problem. Ovo će biti malo olakšanje, mi ćemo ga zato podržati, ali pretpostavljam da će najveći dio ljudi koji su blokirani i dalje ostati blokirani, da neće biti oduševljeni s ovim rješenjem", kazao je Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa.

No, i ove bi izmjene mogle biti kratkog vijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi možda korisno razmisliti od jeseni da se razmotri jedna radna skupina na uključiv način koji bi izradila moderan, uključiv zakon koji bi cjelovitije riješio sva pitanja na dnevnom redu", dodao je premijer.

To bi za desetke tisuća blokiranih moglo značiti daljnju neizvjesnost.

'Možemo se samo nastavljati iseljavati iz Hrvatske jer su blokade računa glavni razlog tome'

U RTL-u Danas čuli smo i drugu stranu, točnije Danijela Galovića iz Blokirani

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ocjenjujete ovih pet točaka kojima Vlada mijenja Ovršni zakon?

Htio bih samo naglasiti da smo mi, politička stranka Slobodna Hrvatska i želim reći da smo dosada skupili 30.000 potpisa u nadi da ćemo srušiti ovaj izborni zakon, a nikako ga mijenjati. Mi smo danas u Vladu poslali jedno priopćenje u kojem smo tražili da pod hitno donesu odluku o moratoriju na sve blokade u Hrvatskoj jer mi više vremena nemamo. Možemo se samo nastavljati iseljavati jer su blokade računa jedne od ključnih razloga za iseljavanje iz Hrvatske. To je neophodno i najmanje što Vlada može napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poprilično ste nezadovoljni potezima Plenkovićeve, ali i ranijih Vlada. Što bi po Vama trebalo napraviti s Ovršnim zakonom?

Stvari su vrlo jednostavne, postoji slovenski, austrijski model, uzmimo i prepišimo te ideje. Ne treba nam tristo javnih bilježnika niti FINA da nas pljačka. Aparat mora biti učinkovit, jeftin koji će pomoć ljudima da odblokiraju svoje račune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo