METEOROLOZI UPOZORILI: / Ljeto će biti nepodnošljivo, jedno od najvrućih ikada - teže od paklenih dana bit će samo sparne, tropske noći

Image
Foto: PIXELL

Južna Europa doživjet će jedno od najtoplijih ljeta u povijesti, prognoziraju meteorolozi.

17.5.2017.
7:54
PIXELL
VOYO logo

Naime, već prije početka lipnja zapadno Sredozemlje bit će vrlo toplo, a ta će se toplina zatim proširiti i na Balkanski poluotok te Euroaziju. Taj je dio Europe u najvećoj opasnosti od dugotrajnih toplinskih valova, a povećan je rizik od požara.

U Hrvatskoj se u srpnju i kolovozu očekuje nekoliko valova vrućine koji bi mogli potrajati i više od tjedan dana. Očekuje se da će pasti neki temperaturni rekordi, a neće pomoći niti manjak oborina, posebno na Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noći će biti posebno teške

Meteorologija RTL-aDunja Mazzocco Drvar upozorila je kako nas čeka dugo, vruće, zagušljivo i suho ljeto.

Danju ćemo se kuhati, ali ni noću neće biti lakše. U tropskim noćima temperatura se ne spušta ispod 24 stupnja. U Zagrebu su se takve vrućine počele pojavljivati u ovome tisućljeću, a takva jedna dogodila se i u srpnju 2010. te jednom u 2015. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na obali su takve noći mnogo češće, pa se tako posljednjih godina povećao njihov broj. U Splitu je 2012. bilo čak 55 tropskih noći.

'Spavat ćemo na balkonima'

Jasno je da prognoze za ovo ljeto upućuju na to da nas opet čeka barem pedesetak noći u kojima će se spavati na terasama i balkonima', kaže meteorologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I poznati meteorolog Zoran Vakula najavio je vrlo toplo ljeto.

'Najnovije dugoročne prognoze daju prilično veliku vjerojatnost za natprosječno visoke temperature zraka. I za cijelo razdoblje od lipnja do kolovoza, a i za svaki od tih mjeseci. I to za cijelu Hrvatsku. Ne vjerujem da bi se ijedan ozbiljan znanstvenik usudio toliko unaprijed najavljivati toplinske valove koji mogu djelovati na ljudsko zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natprosječno visoka srednja temperatura zraka, i sezonska i mjesečna, može se dogoditi i bez velike vrućine i tzv. toplinskih valova. A dok se za ljeto može gotovo tvrditi da će biti natprosječno toplo, za ukupnu sezonsku količinu oborina može se 'sramežljivije' prognozirati da je u većini Hrvatske povećana vjerojatnost za manjak oborina u odnosu na klimatološki prosjek', rekao je Vakula za 24sata.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo