'neznanje je nemoć' / Među građanima i političari iz oporbe: ulicama marširali za znanost i rekli dosta teorijama zavjere

Drugu godinu za redom tisuće građana na ulicama odlučilo je marširati za znanost i reći dosta teorijama zavjere

14.4.2018.
18:56
VOYO logo

"Zemlja nije ravna ploča, neznanje je nemoć, za ugodnu starost - marširaj za znanost!" Ovo su samo neke od poruke Marša za znanost koji je održan drugu godinu zaredom u 230 gradova svijeta, ali i Splitu i Zagrebu. Nekoliko tisuća građana izišlo je na ulice jer, kako kažu, sve su glasniji protivnici cijepljenja, promoviraju se teorije zavjere i izvrću znanstvene činjenice. 

Drugu godinu za redom tisuće građana na ulicama odlučilo je marširati za znanost i reći dosta teorijama zavjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani poručuju - iskrivljeno se interpretira rodna teorija, a  protivnika cijepljenja sve je više.

Boris Jokić, bivši voditelj ekspertne radne skupine poručio je da maršira za svoju djecu, ali osvrnuo se i na poništavanje natječaja za voditelja reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

'Mislim, dakle marširam': u simboličnih 5 do 12 krenuo ovogodišnji zagrebački Marš za znanost

Image

'Mislim, dakle marširam': u simboličnih 5 do 12 krenuo ovogodišnji zagrebački Marš za znanost

"Više je odgovornosti transparentosti i jasnoće u izboru higijeničara i predsjednika u bilo kojem 3 c razredu osnovne škole u Hrvatskoj ili za izbor bilo kojeg društva ptice ili životinje nego što hrvatski političari pokazuju u ovom slučaju. Sramotno je to što se radi", smatra Jokić.

Kako u Zagrebu tako i u Splitu marš su podržali sveučilišni profesori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došao sam naravno poduprijeti ovaj skup za znanost. to je naša dužnost i to je ono što moramo učiniti za ove mlade ljude ovdje", izjavio je Damir Bakić, profesor na PMF-u u Zagrebu.

"Ovo nije protest protiv nečega, nego marš za znanost. Marš kojim se želi ukazati na relativno loš položaj znanstvenika u društvu", kazao je Frano Barbir, profesor na FESB-u u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među građanima i političari iz oporbe. Marš za znanost krenuo je iz SAD-a prošle godine i to kao rekacije na izjave i postupke Donalda Trumpa koji negira činjenice poput globalnog zatopljenja.

Iako su bila čak dva prosvjeda, u središtu Zagreba nije se okupilo puno ljudi. Prema policijskim procjenama na oba ta prosvjeda bilo je ukupno oko dvije tisuće ljudi. U Zagrebu 1500, u Splitu 500-tinjak ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo