MEDIJI U AUSTRIJI PITAJU SE LAŽIRA LI HRVATSKA BROJ ZARAŽENIH: / 'Kako je moguće imati masovni turizam i Covid pod kontrolom?'

Image
Foto: Marko Dimic/PIXSELL/screenshot

'Broj pozitivnih na koronavirus uočljivo pada od sredine srpnja, ali ne radi se samo o testovima nego i o činjenici da turisti u Hrvatskoj borave tjedan,

13.8.2020.
16:12
Marko Dimic/PIXSELL/screenshot
VOYO logo

O situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj pisao je Thomas Roser, austrijski dopisnik za Balkan, a u njegovom članku razmatra se mogućnost da Hrvatska lažira brojke oboljelih od Covida zbog turističke sezone. Kako prenosi N1,članak je objavljen u listovima Kleine Zeitung i Die Presse.

"Maturalno putovanje na poznatu hrvatsku destinaciju za odmor završilo je samoizolacijom. Jedanaest od osamnaest maturanata iz njemačkog mjesta Donzdorf, koje je na party plažu na Pagu dovela jedna putnička agencija iz Hamburga, pozitivno je u međuvremenu na koronavirus. Još 50 osoba kontakta se znoji u karanteni usred ljeta", prenosi Index početak Roserova članka u kojem se ističe da je "sve više povratnika iz Hrvatske pozitivnih na koronu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to je upozorila i njemačka Agencija za zdravlje.

Image
NJEMAČKI RTL EMITIRAO PRILOG O LJETOVANJU U HRVATSKOJ: /

'Nitko ne nosi maske, ne pridržavaju se mjera, a puni su novih žarišta'

Image
NJEMAČKI RTL EMITIRAO PRILOG O LJETOVANJU U HRVATSKOJ: /

'Nitko ne nosi maske, ne pridržavaju se mjera, a puni su novih žarišta'

'Kako je moguće imati masovni turizam i držati epidemiju koronavirusa pod kontrolom?'

U članku se navodi da se "u Hrvatskoj ne može primijetiti nikakva panika zbog korone" te se na sarkastičan način kaže da se od početka kolovoza broj zaraženih kreće "između zavidno niskih 24 do 86 novozaraženih u danu dok je službeni broj preminulih vrlo nizak". Die Presse se pita kako je moguće imati masovni turizam i držati epidemiju Covida pod kontrolom, prenosi Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, Die Presse piše kako se u Lijepoj našoj trenutačno nalazi do 660.000 turista koji su došli sa svih strana svijeta pa spominju i brojku ostvarenih noćenja od 1,8 milijuna. U članku stoji i da je Jadrolinija uvela dodatne linije ne bi li odgovorila na povećani broj gostiju te navode da se lokalni mediji pitaju jesu li frizirane službene brojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spominje se i Vučić i njegove tvrdnje o malom broju testiranih u Hrvatskoj

U člancima austrijskog dopisnika, stoji da je razlog za službeno niske brojke zaraženih u Hrvatskoj, kako stalno spominje srpski predsjednik Aleksandar Vučić, nizak broj testiranih osoba.

"Broj pozitivnih na koronavirus uočljivo pada od sredine srpnja, ali ne radi se samo o testovima nego i o činjenici da turisti u Hrvatskoj borave tjedan, dva pa ne dobiju simptome dok su na odmoru pa se njihov pozitivni test pribraja statistici njihove domovine. Hrvatskoj pomaže i to što ima puno apartmana, što "poboljšava epidemiološku situaciju na Jadranu", jer se tako virus teže širi", piše u članku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Index prenosi da je austrijski dopisnik napisao da "hrvatski party turizam nije puno izražen i da je ograničen na Pag". U zaključku stoji da i hrvatski epidemiolozi upozoravaju da su noćni klubovi potencijalna žarišta zaraze i da se poduzimaju nove mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo