SKUPLJANJE POENA /

Bandić počastio prosvjednike: Prvo su mu zviždali pa ga pozvali na kavu - Sve ih je iznenadio!

Image
Foto: vijesti.hr

Prosvjednici su zagrebačkom gradonačelniku isprva zviždali, ali ubrzo je sve krenulo u pozitivnom smjeru

3.10.2019.
12:29
vijesti.hr
VOYO logo

Više stotina medicinskih sestara i tehničara prosvjedovalo je u četvrtak na Markovom trgu zbog nezadovoljstva nedavno potpisanim dodatkom Kolektivnom ugovoru, zahtijevajući povećanje osnovice plaće za 25 posto.

Neočekivano se prosvjedu pridružio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kojem su prosvjednici zviždali dok je prolazio kraj njih, a zatim ga zvali da im se pridruži. Ne samo da im se pridružio, svima je platio kave te okrenuo sve skupa u pozitivnom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed medicinskih sestara i tehničara, u organizaciji Inicijative za boljitak hrvatskog sestrinstva, započeo je u 10 sati na Trgu bana Jelačića, odakle se više stotina prosvjednika zaputilo prema Markovu trgu.

Image

Jedva hoda, ali došla im je dati podršku: Pogledajte što je ova umirovljenica poručila medicinskim sestrama

Image

Jedva hoda, ali došla im je dati podršku: Pogledajte što je ova umirovljenica poručila medicinskim sestrama

Izrazili su nezadovoljstvo Dodatkom II Kolektivnom ugovoru koji su nedavno potpisali zdravstveni sindikati i Vlada, prema kojem dodaci na plaće zaposlenima u zdravstvu rastu od 1. rujna sedam posto. Povećani su tada linearno dodaci na posebne uvjete rada za 3 posto te dodaci za odgovornost za 4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za medicinske sestre i tehničare to konkretno znači povećanje od 50 kuna", ustvrdili su iz inicijative u Facebook objavi najave prosvjeda gdje su istaknuli i svoje zahtjeve: povećanje osnovice plaće za 25 posto, vraćanje dodataka na godine radnog staža te zapošljavanje novih medicinskih sestara.

"Sestre su stup zdravstva", "Za Agrokor milijarda, a sestrama karta za Irsku", "Ne ide mi se u Njemačku", "Radite li vi posao za troje, a dobijete samo jednu plaću?", "Imam 50, a moram raditi kao da mi je 25", "Mi smo s vama kada vam je najteže", neke su od poruka koje su medicinske sestre i tehničari istaknuli na svojim transparentima. 

Na Markovu se trgu jedna od inicijatorica prosvjeda Sanda Alić obratila okupljenima upozorivši na loše stanje u sustavu i radnim uvjetima medicinskih sestara.

"Sestre odlaze raditi izvan zemlje jer ste ih vi otjerali. Zato sada, mi koji smo ovdje, radimo za dvije osobe. Do kada? Na mnogim odjelima popodne i noću radi jedna sestra i skrbi za sve bolesnike. Na 24 trudnice u Petrovoj radi jedna sestra. To je najmanje 48 života za koje ona brine. Ugroženo je zdravlje", poručila je Alić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alić je istaknula kako su ih ovih dana pokušali ušutkati, no ustvrdila je da je medicinskih sestara i tehničara u sustavu zdravstva najviše - 30 tisuća, te da neće dopustiti da o njihovoj sudbini odlučuje nekolicina.

Organizatorica prosvjeda Sandra Kolak istaknula je da medicinske sestre pošteno zarađuju svoju plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko će odgovarati kada se dogode propusti. Godinama pričaju da nas fali 12 tisuća. To pričaju komore, sindikati, sestrinske organizacije, ministar, a sve godine imamo zabranu zapošljavanja. Sada su otvorili natječaje pa kažu: Ljudi se ne javljaju. Pa tko će raditi kad u Njemačkoj dobiju triput veću plaću", poručila je Kolak.

Iz inicijative su naveli kako Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, koji je sudjelovao u nedavnim pregovorima s Vladom, nije podržao prosvjed, no kako im je podrška došla od Sindikata državnih i javnih službenika te Sindikata pravosudne policije.

Najavljeno je kako će se organizatorice prosvjeda u Hrvatskom saboru primiti saborski odbor za zdravstvo.

Kujundžić: Vlada je napravila maksimum

Ministar zdravstva Milan Kujundžić prosvjednicima je ranije poručio da je želja za većom plaćom normalna, no da je Vlada napravila najviše što je mogla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Medicinske sestre su značajni sastavni dio zdravstvenog sustava i uistinu bezbroj je tih žena kvalitetan, vrijedan i požrtvovan. Želja za imati veće plaće je normalna. U ovom trenutku Vlada je uistinu napravila maksimum što je mogla", kazao je Kujundžić.

Dodao je kako su u tri godine plaće povećanane za 18 posto te poručio kako će Vlada, čim se ukaže prilika, razmotriti mogućnosti daljnjeg povećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Odbora za zdravstvo Strenja podržala medicinske sestre i tehničare

 Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja (Most) u četvrtak je podržala medicinske sestre i tehničare koji su prosvjedom na Markovu trgu tražili veće plaće, a najavila je da će se o problemima i položaju sestrinstva u zdravstvenom sustavu raspravljati na odboru.

 Strenja je na konferenciji za novinare u Saboru podsjetila da se o problemima medicinskih sestara u više navrata raspravljalo na saborskom odboru, s donesenim zaključcima koji nisu dali rezultate, a situaciju je ocijenila i dalje neizdrživom.

 Jedna od inicijatorica prosvjeda za boljitak hrvatskog sestrinstva Sanda Alić ponovila je da u toj inicijativi nisu zadovoljni potpisanim dodatkom Kolektivnom ugovoru prema kojem će, kako je kazala, plaće medicinskih sestara porasti za tek 45 kuna. Inicijativa zato traži povećanje osnovice plaće za 25 posto, vraćanje dodataka na godine radnog staža i zapošljavanje novih sestara.

 Alić je upozorila i na nedostatak 12 tisuća sestara u sustavu, krivo obračunavanje prekovremenog rada, ali i sve veće verbalno i fizičko nasilje nad medicinskim sestrama, zbog čega traže status službene osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Rekli su nam da novaca nema, ali mi znamo i vidimo da novaca ima, samo što se troši na krive stvari, a ne na zdravlje", ustvrdila je Alić.

 U inicijativi smatraju kako je postojanje Hrvatske komore medicinskih sestara nepotrebno jer, tvrde, medicinske sestre od nje nemaju nikakve koristi osim što moraju plaćati članarinu. "Tražit ćemo da se komora ukine i registar sestara prebaci u Ministarstvo zdravstva i tamo polažu stručni ispiti i izdaju licence za medicinske sestre", najavila je Alić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Podršku medicinskim sestrama i tehničarima pružio je i SDP-ov član Odbora za zdravstvo Željko Jovanović, koji je također drži da novca za plaće plaća ima, ali nema političke volje da se raspodijeli na pravedni način.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo