ISPIT IZ HRVATSKOG JEZIKA / Maturantima krenulo jedno od najstresnijih razdoblja u životu: Počela je državna matura

Nešto više od 34.000 kandidata i kandidatkinja pisalo je ispit iz hrvatskog jezika

17.6.2019.
19:14
VOYO logo

Dok je većina učenika počela uživati u ljetnim praznicima, za maturante je krenulo jedno od najstresnijih razdoblja u životu. Nešto više od 34.000 kandidata danas je pisalo ispit iz hrvatskog jezika.

Od ove godine još su stroža pravila, sve kako bi se stalo na kraj prepisivanju. Kandidati ne smiju koristiti vlastite kemijske olovke, već su svi dobili iste.

Odrađene su zadnje pripreme za jedan od najvažnijih ispita državne mature. ''Bile su pripreme izvan škole, unutar škole, profesor je bio dobar i uz puno truda pripremila sam se dobro'', kaže Ana Brundić, maturantica Druge gimnazije u Zagrebu.

''Nije tako strašno, već sam pisala par matura pa je ok, dobre sam imala profesore u školi srednjoj pa je to spas'', dodaje Ana Radišić, maturantica Druge gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše kandidata, njih 21. 695 prijavilo je hrvatski jezik na A razini. Od ove godine su i nešto stroža pravila, a uz to što ne smiju imati mobitele, maturanti su dobili iste olovke.

''Sad smo dobili dodatno upute da vidimo na koji način učenik reagira, piše li cijelo vrijeme ili ne piše cijelo vrijeme, pogledamo ima li nekakav broš ili nešto što ne bi bilo zgodno da je preveliko pa da možda može biti nekakva bubica'', objašnjava Irena Ikas Jurić, ispitna koordinatorica u Drugoj gimnaziji u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O eventualnim nepravilnostima Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja izvijestit će tek po objavi rezultata mature.

''Mislim da je bilo ok, naravno da nije bilo nešto prelagano, ipak ne bi bilo to to da je prelagano, zato i radimo sve ovo, ali mislim da je bilo ok, da nije bilo toliko strašno'', smatra Gabrijela Holjevac, maturantica Druge gimnazije u Zagrebu.

''Bilo je čak i lagano, ja bih rekao. Završio sam za sat vremena'', kaže Leon Beljan, maturant Druge gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

34.000 kandidata sutra piše esej - drugi dio ispita iz hrvatskog jezika. Dan poslije engleski jezik, a 26. lipnja obje razine matematike.

''Ja sam mislila da će mi biti manje stresno, nego što je bilo, ali kada sve to nekako krene, kada krene taj stres, kada je sve u istom mjesecu stalno se zbiva, stalno se uči nije baš.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedan ovaj test znači jako puno  i može odredit smjer u kojem ćeš ići kasnije pa je uvijek stres, ali evo vjerujem u sebe'', kaže Ana Brundić, maturantica Druge gimnazije u Zagrebu.

Isto im savjetuju i profesori .''Savjetovala bih da vjeruju u sebe, da ono što su učili tijekom školovanja da mislim da će ako se smire, ako duboko udahnu, ako razmisle da će vidjeti da puno više znaju nego što oni misle'', zaključuje Irena Ikas Jurić, ispitna koordinatorica u Drugoj gimnaziji u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačna objava rezultata desete državne mature bit će 15. srpnja.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo