pobuna učenika u splitu / Maturanti osnovali sindikati, u samo nekoliko dana skupili više od tisuću članova: 'Ne želimo biti ničije žrtve'

Image
Foto: Tino Juric/PIXSELL

U samo nekoliko dana od osnivanja u svoju su organizaciju privukli oko tisuću i pol članova

6.12.2019.
12:19
Tino Juric/PIXSELL
VOYO logo

Nakon velikog prosvjeda školskih sindikata iz Splita nam stiže vijest kako je osnovan novi sindikat. No to nije novi sindikat učitelja i profesora već Sindikat maturanata. Jezgra mu je u Petoj splitskoj gimnaziji "Vladimir Nazor" a pokretači su Andrija Pervan, Šime Parać, Gordan Dadić, Luka Puljiz i Niko Anzulović Mirošević.

U samo nekoliko dana od osnivanja u svoju su organizaciju privukli oko tisuću i pol članova, a online peticiju je u dva dana potpisalo više od pet tisuća učenika. Peticija nosi naziv "Odbijanje školske nadoknade tijekom zimskih i proljetnih praznika, plan buduće nastave".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

"Želimo omogućiti svim učenicima da blagdane provedu kod kuće s najbližima, a da ne budu žrtva nečije novčane isplate i da od svih sudionika u ovoj situaciji samo mi najneutralniji osjetimo posljedice na svojoj koži. Sve vas pozivamo i svaki potpis je bitan, možda i presudan", poručili su maturanti za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki profesori akciju maturanata smatraju besmislenom i uvjeravaju nas da će sve gradivo biti obrađeno. Čude se toj akciji jer upravo se u zbornicama dogovaraju modaliteti nadoknade svih sati, a za bilo kakve promjene na državnoj maturi, upozoravaju, već je kasno. Svim učenicima izostanak s dijela nastave, koja će se održavati u vrijeme koje je bilo predviđeno za praznike, bit će opravdan.

"Ma zaštićeni su kao velebitska degenija, a oni su se sad propeli. Dali smo im skripte za maturu prije dva mjeseca i neće imati niti jedan dan manjka. Mi smo prosvjedovali za svoja prava, a oni za nerad, to nije u redu", poručuju neki njihovi profesori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo