EKSKLUZIVNO /

Matko Glunčić za RTL: 'Mogu nastaviti raditi u ministarstvu bez obzira na prijepore s Divjak'

Glunčić je završio kao najbolje ocijenjeni kandidat među njih petero za šefa ERS-a. Tome se žestoko usprotivilia i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak

6.4.2018.
18:54
VOYO logo

Matko Glunčić, čovjek oko kojeg se ne mogu složiti ni HDZ ni HNS, a zbog kojeg prijeti raskol Vladi - nevičan intervjuima našoj reporterki ipak je odgovorio na nekoliko aktualnih pitanja i poručio kako neće odustati nego će promijeniti kurikularnu reformu i što prije uvesti je u škole.

Inače, Glunčić je završio kao najbolje ocijenjeni kandidat među njih petero za šefa ERS-a. Tome se žestoko usprotivilia i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoćete li povući svoju kandidaturu i imate li još uvijek podršku predsjednika Vlade?

Pa to se sad stvorio nekakav spin u medijima, to sam vidio još jučer da me netko kao nagovara na povlačenje kandidature. Neću povući kandidaturu niti me itko nagovarao da povučem tu kandidaturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno se o Vama govori proteklih dana i tjedana pa se govori i da ste protivnik kurikularne reforme. Jeste li ili niste?

Zahvaljujem na tom dobrom pitanju. Naravno da nisam protivnik kurikularne reforme jer ne bih se prijavio za voditelja Ekspertne radne skupine da sam protivnik reforme. Kriva je percepcija javnosti da ako nešto kritiziraš, da si odmah protiv. Ja sam kritizirao iz pozicije da to sve skupa treba biti bolje.

Što Vam konkretno smeta u kurikularnoj reformi i što biste to promijenili da ste na čelu Ekspertne radne skupine?

Prva stvar koja po meni nije dobro napravljena je metodologija pisanja kurikula jer se pojavilo previše obrazovnih ishoda u pojedinom razredu i u pojedinom predmetu. Na primjer, u kurikulu fizike za sedmi razred imate negdje oko 150 ishoda. To jednostavno dijete ne može usvojiti. Došlo je do prenormiranosti samog kurikula i to se direktno kosi sa osnovnim načelom da želimo smanjiti sadržaj, da su djeca malo preopterećena i ja bih taj sadržaj smanjio, ostavio bih nastavnicima nekih 20 posto slobode da mogu ili ponavljati gradivo ili predavati nekakve napredne materijale. Znači, nije da bih ja uzeo ovo što sada postoji i bacio sve u smeće nego bih jednostavno modificirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li to možda onda jedan od razloga zbog čega niste htjeli eksperimentalno uvođenje kurikularne reforme u školu u koju idu vaša djeca?

Tako je! Ja mislim da to nije bilo do kraja dobro pripremljeno, ali ja nisam direktno protiv eksperimentalnog uvođenja nego sma protiv eksperimanetalnog uvođenja koje nije konkretno i dobro pripremljeno. To je sve!    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada pogledate trenutnu situaciju u državi, mislite li Vi da je reforma obrazovanja postala taoc politike?

Uh, to je sad dosta teško pitanje. Mislim da ne bi trebala biti. Trebala bi se baviti i biti bazirana na stručnosti ljudi koji će obaviti tu reformu školstva i mislim da je zato dobro napravljen ovakava natječaj koji je napravljen. On ima točno određene kriterije, predala su se motivacijska pisma, predali su se akcijski planovi, obavljen je informativni razgovor i mislim da su to kriteriji koji mogu dovesti do stručnog odabira dobrog kandidata.

Na ove kritike ministrice da ne zadovoljavate formalne uvijete natječaja i slično - mislite li da ćete moći nastaviti zajedno raditi u istom ministarstvu nakon svega ovoga?

Mislim da hoćemo. Ali nije nužno da ja nastavim raditi u ministarstvu. Ako bude previše posla, što ja mislim da hoće, ja vrlo lagano mogu  izaći iz ministarstva i raditi kao voditelj Ekspertne radne skupine tako da nije nužno da ja budem tu i istovremeno u Ekspertnoj radnoj skupini. Stvar je u tome da će biti dosta posla i da se to treba što prije napraviti. Ovako gubimo vrijeme na nebitne stvari. Treba što prije započeti s reformom, što prije kurikule napraviti boljima i što prije s njima ući u škole.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada očekujete onda imenovanje bilo koga, Vas ili nekog drugog?  

Ne mogu vam ništa reći jer jednostavno nemam informaciju o tome što se sad trenutno događa. To morate pitati Posebno stručno povjerenstvo i druge ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo