'Matea je u komi od lani, može pomaknuti mali prst'

Na Mateu Romić (16) iz Murvice pokraj Zadra lani u prosincu naletio je automobil dok je šetala s prijateljicama. Prijelomi su zacijelili, no mikrokrvarenja u mozgu zahtijevala su posebnu skrb.

2.12.2011.
20:18
VOYO logo

Bez svijesti i s teškim ozljedama zbrinuta je u zadarskoj bolnici. Višestruki prijelomi brzo su zacijeljeli, no mikrokrvarenja u mozgu i ozljeda plućnoga krila zahtijevala su posebnu skrb. U veljači su je premjestili na rehabilitaciju u Krapinske toplice.

"U polubudnoj komi je, 31. listopada joj je ugrađen elektrostimulator, koji bi trebao potaknuti rad mozga i buđenje iz kome. Uvjereni smo da će Matea pobijediti bolest", kaže za 24 sataotac Predrag. Matea je deseta osoba u Hrvatskoj kojoj je ugrađen elektrostimulator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji šansa da se probudi i da se svijest oporavi, ali šanse da prohoda su minimalne. Ona ima teže oštećenje, specifično. Kod nje su ozlijeđeni motorički putevi", objasnio je prof. dr. Darko Chudy, pročelnik Odjela za neurokirurgiju KB-a Dubrava, koji je Matei ugradio elektrostimulator, a elektrodu fiksirao u središte mozga.

Josipa Kokezu Istom je metodom iz kome probudio . On je imao puno manje oštećenje mozga, njemu je stalo srce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagira treptanjem na šarene slike

Mateinoj obitelji svaki pomak daje nadu da će njihova djevojčica ozdraviti.

"Kontaktiramo s njom. Kad joj kažemo da pomakne mali prst ili kažiprst, ona to učini. Čini nam se da i vidi jer reagira treptanjem na šarene slike", kaže Matein otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njom je neprestano mama Tina, pa se otac, policajac, uz pomoć rodbine i prijatelja skrbi o sinu Mili (18) i kćeri Ana-Mariji (11).

Cijela obitelj živi samo od Predragove plaće. Troškovi Mateina liječenja su veliki, a majka plaća i smještaj u Krapinskim toplicama. Obitelj živi od Predragove plaće, a on je već tri mjeseca na bolovanju. U nesreći je ozlijedio kralježnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi koji žele mogu pomoći uplatom na tekući račun u OTP banci- 3200925336.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo