MASOVNI OTKAZI U TVORNICI U KOJOJ SU POGINULA DVA RADNIKA: / 'Radi se nehumano, zaštita je nepoznanica''

Image
Foto: RTL

Problem zagađenja postoji već dvadesetak godina. Institucije ne rade svoj posao, kao ni tvrtka koja je, prema priopćenju Ministarstva okoliša, to dužna sanirati

6.5.2019.
21:51
RTL
VOYO logo

U kninskoj tvornici vijaka na radu su poginula dvojica radnika od strujnog udara. Bila je to kap koja je prelila čašu te je, kako neslužbeno doznaje RTL, njihovih 20-ak kolega dalo otkaz ne želeći da i njih, zbog nehumanih uvjeta rada, zadesi ista sudbina.

Image
STRAŠNA TRAGEDIJA U TVORNICI U KNINU: /

Poginula dvojica radnika; Jedan upao u strujnu kadu, drugi mu krenuo pomoći?

Image
STRAŠNA TRAGEDIJA U TVORNICI U KNINU: /

Poginula dvojica radnika; Jedan upao u strujnu kadu, drugi mu krenuo pomoći?

Image

Tvornica je u sklopu DIV grupe, a uprava tvrdi da za otkaze ne zna. Mirko Ković je, nakon svega što se dogodilo, progovorio za RTL o teškim uvjetima u kojima radnici rade. Kako kaže, zaštita na radu ovdje je nepoznanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Iz tvrtke ne žele ni čuti

"Novi pogon je obložen limovima izvana, a iznutra je šupalj. Unutra 30 strojeva, cinčanja, kontrola kvalitete, u cijeloj toj prostoriji imate gusti dim, kemikalije, tekući galvanski cink, struju, peć, a nema ventilacije", kaže radnik Mirko Ković, koji je u tvornici vijaka zaposlen pet godina.

"U svojih pet godina rada u DIV-u nisam ni na jednom radniku vidio masku", dodaje Mirko. RTL-ovim su novinarima u pogonu dali čepiće za uši, potpisali su izjavu da ulaze na vlastitu odgovornost, ali većina radnika danas je bila bez zaštite na ušima, uočili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Iz DIV-a su za RTL Danas demantirali otpužbe radnika. "Nije istina definitivno, radnici imaju svu zaštitnu opremu, prolaze obuku zaštite na radu uz mentora dok njihov rad ne postane samostalan. Njihove tvrdnje nisu točne", kaže Josip Jurišić, glasnogovornik DIV grupe.

Image

A što je s onečišćenjem?

Demantiraju i kritike na destimulaciju plaće, na što su se radnici požalili. "U siječnju je vladala kolektivna destimulacija jer se nije ostvario plan za 2018.", kaže Mirko, s kojim se drugi kolega ne slaže. "Ako se nadovezujute na kolegu, fino druženje, kolegijalnost, ali ovo nije lijepo. Ja tu izjavu nisam pročitao, ali su mi rekli", kaže radnik Goran Pehar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ovim novinarima ukazali su na još jedan problem. Naime, iza tvornice nalazi se otrovna laguna. Koliko je toksična, govori izgled biljaka u njoj. Nakon kiše sve se prelije u rijeku Orašnicu, koja se ulijeva u Krku, sve to šest kilometara od Nacionalog parka Krka. U ribolovnom društvu tvrde da ribe na tom dijelu nema koliko god poribljavali.

"Radili su i analize, pronadeno je više od 20 teških metala", kaže Danijel Milinčić, predsjednik Sportsko-ribolovnog društva Krka Knin. Ministarstvo zaštite i okoliša odgovara kako je tvrtka DIV bila dužna sanirati onečišćenje, ali oni to odbijaju jer tvrde da to nije u njihovoj nadležnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Institucije ne rade svoj posao

Knin je posjetio RTL-ov reporter Goran Latković i razgovarao s gradonačelnikom, kojemu su se radnici obratili za pomoć. "Oni nisu došli po pomoć, obratili su se s apelom da se nešto treba promijeniti, mislim da je i Uprava DIV-a toga svjesna. Ako radnici odlaze, grad nam napuštaju ljudi koji su najpotentniji, s druge strane i oni će ostati bez radnika. Nešto treba učiniti ", kazao je za RTL Danas Marko Jelić, gradonačelnik Knina.

Dodao je da je već nekoliko puta razgovarao s Upravom DIV-a i o problemu zagađenja, ali i učestalim otkazima. "Naš je prijedlog bio da smo mi kao grad spremni pomoći koliko možemo. Mislim da oni kao Uprava trebaju poraditi na nižem menadžmentu, jer on je taj koji upravlja radnim procesima", tvrdi gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Problem zagađenja postoji već dvadesetak godina. Institucije ne rade svoj posao, kao ni tvrtka koja je, prema priopćenju Ministarstva okoliša, to dužna sanirati. "Mi kao Grad smo napravili sve, razgovarali s Upravom, alarmirali potrebne, angažirali smo profesora s Agronomskog fakulteta da napravimo analizu tla kako bismo vidjeli o čemu se radi. Problem je stariji od 20 godina, to je obveza tvrtke", kazao je Jelić i potvrdio da su dolazile i inspekcije, ali da nalaze još nije vidio.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo