autor o crtiću /

Marušićev crtani film o abortiranoj djeci 'Zašto su došli vlakom' uzburkao duhove

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'Ustrajem u obraćanju doista svim dobronamjernim ljudima, ali vidim, vjernici su prigrlili moj film i tome se beskrajno veselim, jer su u Hrvatskoj vjernici većina premda nam se to često ne čini', kaže autor

2.2.2017.
11:36
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Poznati hrvatski autor animiranih filmova Joško Marušić podignuo je buru u javnosti svojim uratkom nazvanim "Zašto su došli vlakom", koji govori o abortiranoj djeci. Ona jednog nedjeljnog popodneva pokucaju na vrata svojih obitelji. 

"Film nije vjerski, jer se, kao i u karikaturama, klonim obraćanja istomišljenicima. Naime, to uvijek završi ili u pijanoj agresiji ili u plakanju na ramenu. Nastojim spojiti krajnosti mistifikacija i samosažaljenja. Ustrajem u obraćanju doista svim dobronamjernim ljudima, ali vidim, vjernici su prigrlili moj film i tome se beskrajno veselim, jer su u Hrvatskoj vjernici većina premda nam se to često ne čini", kaže Marušić u intervjuu za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne pravim se važan da znam kada točno počinje život, niti se prema ženama odnosim paternalistički. Jednostavno gledatelje stavljam pred virtualno iskušenje: zamislite da nam jednog nedjeljnog popodneva svi naši znani i neznani abortusi dođu u posjet. Svaki na svoja vrata. A kad film završi, sami se zapitajte, je li to bila fikcija ili stvarnost", dodaje autor. 

Kad govorim o ljudskoj strani ovog problema, mislim na dobronamjerni i produktivni konsenzus o nekoliko stvari. Naime, treba suzbiti ideju abortusa kao oblika kontracepcije, treba dopustiti liječnicima potpuni priziv savjesti, jer žena koja je u drugom stanju doista „nije bolesna“i treba potpuno potisnuti bilo kakve ideološke motive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad govorim o pravnoj strani, od nje se ne bi smjelo previše očekivati. Kao što ljudi naivno misle da će stvar riješiti, na primjer Ustavni sud. Načela moraju biti ispred pravnih normi. Kažite vi meni koja pravna norma propisuje ne samo hoću li ja dati život za svoga psa, nego hoću li prije spavanja poljubiti svoje dijete i volim li svoju suprugu – pita se Joško Marušić.

Autor je najavio i novi crtani film koji će se baviti eutanazijom. "Ključni poticaj dala mi je moja 'bidna' mater, mater koja mi se u 94. godini, ponukana valjda mišlju da je već suvišna i na teret, požalila kao da se opravdava: 'Joško, ne moš virovat kako nije lako umrit'", zaključuje Marišić za Večernji list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike