jasno i glasno / Dalić za RTL Danas: 'Todorić je doveo Agrokor do stečaja! Vlada je u ovom trenutku stabilna'

'Sve optužbe na račun Vlade kako štiti Todorića i njegovu obitelj nisu točne', tvrdi Dalić

9.5.2017.
18:45
VOYO logo

Pred Agrokorom je veliki test. Koncern koji je preuzela država se i dalje bori za opstanak, a dobavljači za naplatu svojih potraživanja i nastavak normalnog poslovanja. 

Gošća RTL-a Danas bila je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako komentirate novo snižavanje rejtinga Agrokora?

Snižavanje agencije Moody's ustvari potvrđuje ono što smo vidjeli 10. travnja, a to je da je uprava predvođena Ivicom Todorićem dovela Agrokor do stečaja. To još jednom potvrđuje da sve optužbe na račun Vlade kako štiti Todorića i njegovu obitelj nisu točne. Upravo suprotno - Ivica Todorić je doveo Agrokor do stečaja, a izvanredna uprava radi na stabiliziranju hrvatskog gospodarstva i zaštiti njegove stabilnosti koje bi stečajem Agrokora i njegove 73 kompanije ostavilo više od 30.000 ljudi u Hrvatskoj bez posla i ugrozilo više od 150.000 radnih mjesta kod dobavljača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da sljedeći korak nije stečaj Agrokora? 

Ne, ni u kojem slučaju. Ono što je agencija objavila je na njihovoj proceduri opisivanje i prihvaćanje činjenice koja se dogodila za vrijeme uprave Todorića i njegovog zahtjeva za pokretanjem izvanredne uprave. Sukladno ustavnom određenju da je vlasništvo neotuđivo, Todorić je još uvijek vlasnik, no izvanredni povjerenik je preuzeo sve funkcije vlasništva, uključujući Skupštinu, Upravu, i on ni na koji način ne može ostvarivati nijednu funkciju u vlasništvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad se spominje posuđivanje iznosa do 400 milijuna eura za nastavak poslovanja. Koje banke će dati taj novac?

Prema informacijama kojima raspolažem, izvanredna uprava pregovara sa različitim kreditorima, bankama, fondovima i drugim zainteresiranim tijelima i vjerujem da će to uskoro dati rezultate i omogućiti sredstva za normalizaciju poslovanja i isplatu dugova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li u ikakvom planu da država sufinancira otplatu dugova?

Mi smo nekoliko puta ponovili, cijeli proces izvanredne uprave neće pasti na trošak poreznih obveznika. To nije ni formalno moguće, a cilj Vlade je nastaviti s politikom koja će dalje snižavati deficit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lex Agrokor je donesen kako bi se spašavali hrvatski dobavljači, oni mali i srednji, no njima danas nije ništa lakše nego prije. Banke im prijete naplatom regresnih mjenica, što iznosi oko 3 milijarde kuna. Zašto Agrokor ne podigne kredit, otplati dug i tako riješi problem? 

Zakon je donesen upravo zato jer donosi novinu koja ne postoji u nijednom drugom našem zakonu, a to je da se mogu platiti dugovi stvoreni prije otvaranja izvanredne uprave kao predstečajnog postupka. Da je tome tako, pokazala je i prva tranša isplate koja se dogodila četiri dana nakon uvođenja izvanredne uprave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije li bilo govora o tome da će se isplatiti puni iznos duga malim i srednjim dobavljačima?

Neplaćanja koja su trajala mjesecima prije uvođenja izvanredne uprave se ne mogu razriješiti u nekoliko tjedana. Izvanredna uprava na tome radi, prva tranša je isplaćena kako bi se pokrili oni u najlošijoj situaciji, njom je više od 2.200 dobavljača primilo isplate za stare dugove.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači, obećanje će biti izvršeno u nekom roku. Do kada?

Rokovi plaćanja za nove isporuke se normaliziraju sukladno dogovorenim rokovima. Ali, ponavljam, za cijeli taj proces da bi se doveo do kraja, da bi se omogućila isplata sljedeće rate starih dugova potrebno je nešto dulje od tri tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što brine, navodno neki od velikih dobavljača imaju ogromne probleme zbog mjenica. Tvrde, prijeti nam predstečaj.

Potrebno je znati da Agrokor ima više od 6500 dobavljača. Prema informacijama s kojima ja raspolažem mjenice ima njih 140 u različitim iznosima. Ono što smo ponavljali do sada, i ponavljam i sada, dugovi po mjenicama trebaju u konačnici biti plaćeni od onoga tko ih je stvorio, a to je Agrokor. Znači, modeli po kojima se to može postići izrađuju se u radnoj skupini koju tvore banke, dobavljači, predstavnici Agrokora i dopustimo im i vrijeme da dođu do tih mjera,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moram vas upitati još. Što je s radnicima? Vidjeli smo, krenula su prva otpuštanja, to doduše u visokom menadžmentu. Kada će se vidjeti tko od radnika ostaje, a tko odlazi?

Kao što se i sami spomenuli, izvanredni povjerenik je raskinuo ugovore i s dosadašnjom Upravom, s Nadzornim odborom. Ali, ono što je zadatak izvanredne uprave je stabilizirati poslovanje i time stabilizirati radna mjesta. Ne trebamo govoriti o otpuštanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji od ministara odlazi?

U ovom trenutku ničije radno mjesto se ne klima. To nije na meni ni za komentirati ni govoriti. Zna se tko određuje i postavlja članove Vlade. To je predsjednik Vlade, a Vlada je u ovom trenutku stabilna, obavlja svoje poslove normalno u skladu sa svim uobičajenim aktivnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo