MARKT: / U Hrvatsku je ušlo puno maloljetnika bez pratnje, jedna trudnica završila u Petrovoj

Image
Foto: PIXSELL/Arhiva, Goran Jakuš

Izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt potvrdio je u u emisiji Hrvatskoj radija U mreži Prvoga da je u Hrvatsku u posljednja 24 sata ušlo 5400 izbjeglica.

17.9.2015.
9:27
PIXSELL/Arhiva, Goran Jakuš
VOYO logo

Markt je naglasio kako se zalihe namirnica u Crvenom križu smanjuju i da je nužno što hitnije aktivirati hrvatske robne rezerve.

Zahvalio je svim volonterima i građanima, a posebno mještanima Tovarnika kako su bili krasan primjer hrvatske solidarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je u ovom trenutku te iscrpljene ljude kvalitetno smjestiti i nahraniti", kazao je Markt.

U HRVATSKU UŠLO 5650 IZBJEGLICA: Vlak iz Tovarnika stigao u Dugo Selo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravlja SinišaVarga potvrdio je kako se će se na današnjoj sjednici vlade osnovati krizni stožer te da će se, među ostalim, donijeti odluke o aktiviranju robnih rezervi kao i dodatnih sredstava iz Ministarstva financija.

Dodatni timovi u Domu zdravlja Ježevo

Varga je također kazao kako krizni stožer Ministarstva zdravlja već mjesec dana priprema protokole za ovakvu situaciju. Kazao je i kako su u Domu zdravlja Ježevo već angažirani dodatni timovi zdravstvenih djelatnika te da su uvedena cjelonoćna dežurstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markt je napomenuo kako će, s obzirom da se radi o velikom broju pripadnika ranjive skupine (malodobne djece, trudnice i stariji), biti organizirana i psihosocijalna pomoć.

U Hrvatsku je došlo dosta malodobne djece bez pranje roditelja, a jedna trudnica primljena je u Petrovu bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska ima puno slobodnih kapaciteta, turistička sezona je pri kraju. Otvorili smo napuštenu psihijatrijsku bolnicu kod Čepina. Moramo osigurati kapacitete za najgori scenarij i vidjeti sa zapadnim susjednima kako će ljudi krenuti prema destinacijama gdje vide svoj budući život", rekao je ministar u emisiju U mreži Prvoga te podsjetio kako je u Hrvatskoj, u vrijeme rata u BiH, u jednom trenutku bilo 450 tisuća izbjeglica.

http://net.hr/danas/hrvatska/izbjeglicka-drama-800-ljudi-stiglo-u-dugo-selo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRT/Danas.hr

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo