GLEDAJTE GA NA SLIKAMA / Markov trg mogao bi još godinama ostati zatvoren za javnost

Image
Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Na Markov trg sada se može isključivo preko policijskih punktova, ako za to imate opravdan razlog ili ste tamo najavili prosvjed

13.7.2021.
10:10
Tomislav Miletić / PIXSELL
VOYO logo

MUP je u javno je savjetovanje pustilo novi pravilnik o izradi prosudbe ugroženosti osoba, objekata i prostora, na temelju kojega će “sigurnjaci” donositi petogodišnje procjene ugroženosti štićenih osoba, zgrada i prostora visokog stupnja zaštite, piše u utorak Večernji list. Jedan od takvih javnih prostora je i Markov trg, koji je za javnost zatvoren već devet mjeseci, od tragičnog događaja u listopadu prošle godine, kada je rastrojeni 22-godišnjak iz vatrenog oružja zapucao po zgradi Vlade, ranio policajca pred njom, a potom presudio sebi.

Image
APEL PLENKOVIĆU I BOŽINOVIĆU /

Glas traži da se otvori Markov trg, zatvoren je već osam mjeseci zbog pucnjave

Image
APEL PLENKOVIĆU I BOŽINOVIĆU /

Glas traži da se otvori Markov trg, zatvoren je već osam mjeseci zbog pucnjave

Na trg se ne može jer su zgrade oštećene u potresu

Na Markov trg sada se može isključivo preko policijskih punktova, ako za to imate opravdan razlog ili ste tamo najavili prosvjed, a žurno otvaranje ovog prostora za građane i turiste nedavno je zatražila udruga Glas poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, sudeći po odgovorima koje smo jučer dobili s mjerodavnih instanci, šanse da se takvo što dogodi u dogledno vrijeme ravne su nuli i to zato što sigurnosnu prosudbu zgrada na Markovu trgu koči činjenica da su one oštećene u potresu i da im je nužna obnova, navodi dnevnik.

"Postoje sigurnosne prosudbe koje su radili stručni timovi, no štićene zgrade na Markovu trgu, Sabor, Vlada i Ustavni sud, kao i Markova crkva ulaze u proces obnove nakon oštećenja koje su pretrpjele u potresu. Zbog toga je procjena da ta dva procesa, obnovu nakon potresa i rješenja vezana uz sigurnost štićenih osoba i prostora, treba provesti paralelno. Markov trg do tada se neće otvarati za javnost", rekao je jučer ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na brzinu obnove, u ovom životu nećete tamo

U njegovu ministarstvu, pak, objašnjavaju kako se planovi osiguranja na Markovu trgu rade za svaki konkretni događaj, što su za javnost zatvoreni dokumenti. Što se tiče plana osiguranja štićenih zgrada i samog trga, kažu kako je logično da se ti dokumenti preispitaju u kontekstu obnove nakon potresa jer će obnova zasigurno zahtijevati prilagodbe tipa privremenog preseljenja nekih ureda s kata na kat i sl., zbog čega je nemoguće izraditi plan osiguranja koji se ne bi mijenjao na dulji rok.

S obzirom na brzinu procesa obnove oštećenih zgrada u Zagrebu i sve probleme u tom procesu koje priznaju i u Banskim dvorima, bjelodano je da će se na otvaranje trga za javnost čekati više godina, pri čemu s uma ne treba smetnuti ni da se ovdje radi o zaštićenoj spomeničkoj cjelini, obnova koje je znatno složenija od obnove drugih objekata, donosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo