Istra je prva takva županija /

Markotić otkrila kada će cijela Hrvatska postati 'koronafree' zona: 'Nije stvar samo do nas...'

'Dobri brojevi koje imamo mogu se brzo pokvariti', rekla je Markotić

3.5.2020.
14:56
VOYO logo

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić odgovorila je na pitanje kada će cijela Hrvatska biti "koronafree zona". Jučer je tu vijest objavila Istarska županija.

"Bilo bi idealno i da nema novih slučajeva ni onih u izolaciji. Ostale mjere popuštamo onako kako smo planirali. Nije stvar samo do nas. Imamo ljude u inozemstvu koji moraju otići i vratiti se, i slično. Više puta smo rekli kako je koronavirus pokazao da ne može jednom biti dobro ako svima nije dobro. Morat će se cijeli svijet osloboditi virusa, da bi mi u Hrvatskoj bili sigurni da nećemo imati novi proboj", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je i kako nepridržavanje mjera može ugroziti druge ljude.

"Došli smo u situaciju da Pula nema nijednog u bolnici. Dobro se ispraznila bolnica, tu je otprilike jedna petina bolesnika. Ovakve situacije i nepridržavanje mjera možda i nisu u lošoj namjeri, već da se vidi netko svoj i da se dođe doma, mogu ugroziti druge ljude. Ti ljudi mogu onda opet završiti u bolnici. Ovo je za većinu onih koji završe u bolnicama teška bolest, uključujući i one koji su završili na respiratoru. Dobri brojevi koje imamo mogu se brzo pokvariti ili se mogu dovesti do nule i možemo uživati u ljetu", zaključila je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš dao primjer unošenja virusa iz inozemstva

Ministar Vili Beroš objasnio je kako samo jedan trenutak može promijeniti nekoliko tjedana rada Stožera i svih koji sudjeluju u borbi s koronavirusom. Naveo je primjer donošenja koronavirusa iz inozemstva.

"Jedan trenutak može poremetiti nekoliko tjedana našeg rada. Četvorica hrvatskih državljana došla su u Hrvatsku na 72 sata. Od tih četvorice jedan je imao simptome, nije ostvario kontakte, testiran je pozitivan. Drugi suputnik iz istog auta nije imao simptome, ostvario je kontakte sa svojom obitelji i pozitivan je. Još dvojica su bila u istom autu, ali su oni iz drugih županija. Jedan od njih razvio je poremećaj njuha.

U našoj uputi za postupanje prema osobama koji ulaze u Hrvatsku na 72 sata, dodat ćemo još jednu novost: obavezno testiranje, PCR test koji je negativan, a ne stariji od 24 sata", istraknuo je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo