KAOS U SABORU / Marija Vučković ostaje ministrica poljoprivrede, Ivan Anušić izglasan za novog ministra obrane: Zastupnici su se svađali kome su gaće prljavije

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na novoj dužnosti naslijedio je Marija Banožića koji je s čelnog mjesta ministarstva razriješen zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba

16.11.2023.
10:28
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Početak sjednice Hrvatskog sabora bio je buran, no zastupnici su potvrdili Ivana Anušića za novog ministra obrane. Dobio je potporu 77 zastupnika koji su ga podržali kao ministra, a 55 zastupnika glasalo je protiv, suzdržanih nije bilo. Nakon izglasavanja, Anušić je odmah prisegnuo pa kazao kako je spreman na preuzimanje te dužnosti.

"Drugi vas pokušavaju vrijeđati, treći omalovažiti. Žao mi je što smo na toj razini politike u Hrvatskoj. Jasno mi je kako je teško sjediti u Saboru i slušati stvari koje su poražavajuće. Netko tko to sluša u Osijeku osjeća susramlje. O Peđi Grbinu neću ništa govoriti, on je sve rekao. Moj je životopis poznat, a oni neka pokažu svoj i što su napravili u životu i koliko izbornih pobjeda imaju", kazao je Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavit će, kazao je, sa započetim - isporukom Rafalea, završetkom isporuke Black Hawka i oklopnjaka tipa Patria.

"Nastaviti odlučnu suradnju s našim strateškim partnerima i rješavati probleme koji se nisu stigli riješiti. Prije svega tu mislim na četiri broda Hrvatske ratne mornarice i vraćanje hrvatske vojske u Beli Manastir. Nacrt proračuna je donesen i ići će iduće godinu, povećan je u odnosu na prošlu godinu 11 posto, na 1,11 milijardi eura", naglasio je novi ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novoj dužnosti naslijedio je Marija Banožića koji je s čelnog mjesta ministarstva razriješen zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginula jedna osoba.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Negirao je da ga je premijer stavio bliže sebi samo da ga kontrolira i ušutka kazavši da se puno stvari u javnom prostoru izvlači iz konteksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontrola ili nekontrola, to uopće nije bila tema niti je to problem, ja sam svoje stavove jasno iznio i iznosim ih i dalje, nisam solo igrač, timski sam igrač, član sam ove stranke, imam obveze prema stranci i radim najbolje što mogu i znam. Nema nikakve kontrole, iskakanja iz kolosijeka i stavljanja mene blizu sebe da ne bi bilo kakvih problema", rekao je Anušić.

"Do izbora je pet do šest mjeseci i ja sam odlučio preuzeti odgovornost", kazao je i napomenuo kako je jedan od razloga zašto je prihvatio dužnost i to što je s razrješenjem Banožića Slavonija ostala bez ijednog člana u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sada smo imali ministre iz Slavonije, odlaskom Banožića više nitko nije ostao a Slavonija mora imati svog ministra. U ovom trenutku imamo prvi puta i potpredsjednika Vlade”, kazao je Anušić.

Upitan bi li mu bila čast da ga premijer predloži i za kandidata za predsjednika države, nasmijao se istaknuvši kako bi to bilo još veće iznenađenje od onoga koje je doživio u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin: 'Trebamo mu dati godišnju nagradu za skidanje gaća'

Sjednica je započela već u 9.30 sati, a prvi je stanku zatražio SDP-ov Peđa Grbin. "Trebamo mu dati godišnju nagradu za skidanje gaća", kazao je on, a Gordan Jandroković mu je na to odgovorio: "Vi padate sve dublje i dublje, neprihvatljivo je govoriti na takav način."

Josip Đakić iz HDZ-a kazao je da Grbin ima najprljavije gaće, dok je Katarina Peović iz Radničke fronte zamjerila Anušiću jer je, kako je kazala, rekao da žena ne može braniti zemlju i da pred kamerama ne misli govoriti istinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je vaš bivši muž koristio borilačke vještine kao obranu od vas, sigurno ne bi prošao kako je prošao", poručio joj je Đakić. Goran Ivanović (HDZ) pitao je Peović iz kojeg konteksta je izvukla da je budući ministar rekao da ima nešto protiv žena. "On je ispao veliki džentlmen i muškarac i rekao je da bi prije svake žene otišao u rat kako bi spasio nju", istaknuo je.

Arsen Bauk (SDP) ocijenio je da je Đakić svojim izjavama o obitelji Peović povrijedio Etički kodeks pa kazao Jandrokoviću da je "zgrožen njegovim nereagiranjem na to što je rekao Đakić."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) rekao je da je riječ o seksizmu i primitivizmu najgore vrste. "Ako ćemo pričati o muškarčinama i ministrima obrane pa jedna žena Željka Antunović je bila veća ministrica nego sve te vaše muškarčine, nisu joj ni do štikle", poručio je.

“Ova rasprava nema smisla i nije povezana s izborom ministra obrane. Prepucavate se oko pete teme koja nema meritum”, kazao je Jandroković. Tada je stanku u ime manjina zatražio Furio Radin “da se većina smiri”, a nakon njega isto je učinila i Dalija Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Ivan Anušić?

Novi ministar obrane i potpredsjednik Vlade, čovjek je velikog političkog iskustva, bio je načelnik općine Antunovac i župan Osječko-baranjske županije, biran je u Hrvatski sabor gdje je bio predsjednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za obranu.

Hrvatski je branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, borio se na brojnim ratištima, sudjelovao u akcijama Maslenica i Bljesak, nositelj je Spomenice Domovinskog rata. Anušić je rođen 13. listopada 1973. godine u Osijeku, živi u Antunovcu i otac je četvero djece. Završio je Kineziološki fakultet na Sveučilištu u Zagrebu. Politikom se bavi od 1993. godine, kada se pridružio redovima HSP-a, no kasnije postaje članom HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VAŽAN DAN U SABORU /

Premijer poslao poruku svinjogojcima; Glasuje se o povjerenju ministrici Vučković i Anušiću: Hoće li postati ministar obrane?

Image
VAŽAN DAN U SABORU /

Premijer poslao poruku svinjogojcima; Glasuje se o povjerenju ministrici Vučković i Anušiću: Hoće li postati ministar obrane?

Prije glasovanja u Saboru, Anušić je saslušan i dobio je u srijedu potporu resornog Odbora za obranu na kojem je kao svoje prioritete istaknuo završetak obalnih ophodnih brodova i povratak vojske u Beli Manastir. Najavio je i veća izdvajanja za resor obrane, s obzirom na to da se Hrvatska spustila ispod granice ulaganja od dva posto BDP-a na kojoj inzistira NATO savez.

POGLEDAJTE VIDEO: Burno na Odboru. Anušić satima odgovarao na pitanja oporbe. Što ga sve čeka kad sjedne za kormilo ministra obrane?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Marija Vučković ostaje ministrica poljoprivrede

Hrvatski sabor u četvrtak je odbio prijedlog oporbe da opozove ministricu poljoprivrede Mariju Vučković zbog navodne neadekvatne reakcije na pojavu afričke svinjske kuge.

Pitanje povjerenja ministrici Vučković inicirao je Klub Hrvatskih suverenista, uz podršku 39 oporbenih zastupnika, tvrdeći da se neadekvatnim mjerama protiv afričke svinjske kuge uništava tradicionalno svinjogojstvo u Hrvatskoj a Slavonija baca na koljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U to, međutim, nisu uspjeli uvjeriti kolege iz parlamentarne većine koji drže da se oporbeni prijedlog zasniva na manipulacijama i dezinformacijama i da je kao takav neprihvatljiv.

Za smjenu ministrice glasalo je 49 zastupnika, protiv 77, a jedan je bio suzdržan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasovanju o opozivu Vučković prethodili su zahtjevi za stankama i povredama Poslovnika u kojima su vladajući i  oporba ponovno razmijenili prozivke.

Opozicija negoduje

Božo Petrov (Most) istaknuo je da poljoprivredu konstantno bilježi pad proizvodnje i rast uvoza. "Čemu služni Ministarstvo poljoprivrede", upitao je Petrov i upozorio da će osim uništavanja svinjogojstva ove godine zbog nereagiranja biti bačeno i 10 milijuna kilograma mandarina uz minimalno 3,5 milijuna eura štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) podsjetio je da je eutanazirano 34 tisuće svinja, a više od 50 tisuća zdravih poklano u klaonicama po znatno nižim cijenama od tržišnih. "Pogoduje se tržišnim lancima, uvoznim lobijima i mesnoj industriji", kazao je i ustvrdio da je Vučković ubila "duh Slavonije".

I Davor Dretar (Domovinski pokret) ocijenio je da se želi zatrti hrvatska poljoprivreda proizvodnja. Upozorio je i na pojavu ptičje gripe upitavši sijedi li i ubijanje peradi. "HDZ nas muze, a mlijeka je sve manje", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) kazala je da je u mandatu Vučković ugašeno preko 7000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a 90 tisuća ljudi iseljeno iz Slavonije.

Hrvoje Zekanović (HDS) rekao je da iza cijele operacije takozvanog Stožera za obranu hrvatskog sela stoji Most optuživši ih da manipuliraju i lažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz prosvjeda ne stoji Most nego cijela Slavonija, uzvratio je Nikola Grmoja (Most) dodavši da se premijer Andrej Plenković preplašio pa najavljuje skraćivanjem roka zabrane uzgajanja svinja sa 12 na šest mjeseci.

Odgovor HDZ-a

Josip Šarić (HDZ) naglasio je da u ovom trenutku gotovo da nema svinjske kuge u Vukovarsko-srijemskoj županiji, da seljaci u Slavoniji nisu uznemireni te da Slavonija nije nezadovoljna. Ustvrdio je da su organizatori prosvjeda Most, Hrvatski suverenisti i Domovinski pokret koji lažu i manipuliraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoji je pak poručio da se vrati u Metković i tamo nešto napravi, a ne da govori o Slavoniji i "igra se emocijama" Slavonaca.

Vukovac je ocijenila da Šarić živi "u oblacima, s debelom plaćom i fotelji te visokim zidom oko kuće".

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo