'DA SE RANIJE RADILO KAKO SPADA...' / Marija Selak Raspudić smatra da Milanović nije trojanski konj Kremlja: 'Mogu reći samo da je kocka bačena'

Image
Foto: Net.hr produkcija

Marija Selak Raspudić smatra da nijedna vlada nije učinila dovoljno za Hrvate u BiH, pa je Milanovićevo uvjetovanje ulaska Finske i Švedske u NATO prihvaćanjem izbornog zakona u BiH zapravo opravdano

27.4.2022.
14:08
Net.hr produkcija
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović šokirao je domaću, ali i švedsku te finsku javnost izjavama o njihovu pristupanju NATO-u. Marija Selak Raspudić osvrnula se na poruke koje su izazvale ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana da se opravdava ispred predstavnika iz Helsinkija.

Image
'VELIKA ZABRINUTOST' /

Grlić Radman: 'Zbog izjava predsjednika Milanovića NATO članice misle da mijenjamo vanjsku politiku. Saniramo štetu'

Image
'VELIKA ZABRINUTOST' /

Grlić Radman: 'Zbog izjava predsjednika Milanovića NATO članice misle da mijenjamo vanjsku politiku. Saniramo štetu'

"Treba pričekati što će se uopće točno dogoditi, hoće li se uopće Finska doista pokušati pridružiti NATO-u i kakav će prijedlog doći pred hrvatske saborske zastupnike. Što se tiče izjave predsjednika Milanovića, mogu reći samo da je kocka bačena. Alea iacta est. U trenutku kad imamo predsjednika Republike, koji je doveo u vezu prava Hrvata u BiH, naš ključni vanjskopolitički strateški interes i pridruživanje Finske NATO-u, možemo li si mi uopće priuštiti da odbijemo mogućnost da se borimo za taj ključni vanjskopolitički interes, koji je ujedno i pitanje sigurnosti Republike Hrvatske?", upitala je Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nismo se borili ni za svoje interese'

Za N1 je dodala da nam je od toga više štetilo to što se država nikad nije borila za svoje vanjskopolitičke ili unutarpolitičke interese, odnosno da smo išli putem poslušnosti prema Bruxellesu. Istaknula je da se za Hrvate u BiH ne traži ništa više od onoga što Hrvatska pruža svim ostalim članicama EU. "Ovo može samo pomoći Europskoj uniji, NATO-u i Finskoj da budemo još sigurniji unutar cijele Europe", ustvrdila je i dodala:

"Legitimno izabran predstavnik građana, predsjednik Republike Hrvatske, doveo je u direktnu vezu položaj Hrvata u BiH i prijem Finske u NATO. U trenutku kad raspolažemo takvim odnosom pojmova, možemo li mi odbiti da iskoristimo situaciju i izborimo se za prava Hrvata u BiH, koja su sustavno narušavana? Dakle, odgovornost je i na nama. Ovo jest radikalan čin, ali da se ranije radilo kako spada, do njega ne bi ni došlo. Možda je ovdje više riječ o tome da se osvijeste europske institucije i svi ključni inozemni igrači na bh. političkoj sceni oko položaja Hrvata u BiH. Možda je cilj ovoga da se osvijesti položaj Hrvata u BiH i time dođe do mogućnosti da se izmijeni izborni zakon u toj zemlji", rekla je Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović nije kremaljski trojanski konj

Smatra da nijedna dosadašnja hrvatska vlada nije učinila dovoljno za promjenu izbornog zakona ili položaja Hrvata u BiH. Promjena izbornog zakona bi, drži ona, stabilizirala stanje u BiH i istodobno povećala razinu sigurnosti u Europi.

"Ne mislim da je Zoran Milanović trojanski konj Kremlja i uopće te pojednostavljene podjele koje rezultiraju izrazitom polarizacijom društva, gdje smo imali vaksere i antivaksere, a sad one koji podržavaju Ukrajinu i rusofile, jako su štetne za društvo. Ne mora svatko tko razgovara o prilikama u Ukrajini ili promišlja odluke drugačije od standardnoga odmah biti proglašen rusofilom", rekla je Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivan izbor

Nije ju iznenadila druga rekonstrukcija Vlade za vrijeme šefovanja Andreja Plenkovića u Banskim dvorima.

"Zanimljivo, s obzirom na spekulacije koje su se pojavljivale ranije, Anja Šimpraga zauzima mjesto potpredsjednice Vlade, što pokazuje da Milorad Pupovac nije sklon ideji da bilo tko tko je malo nezavisniji dođe na to mjesto, odnosno da želi zadržati uzde u svojim rukama. Filipović je očekivan izbor, ali pokazalo se da je to političar koji nema dobre socijalne vještine, a da su upravljačke nama nepoznate tako da ne možemo biti optimistični oko njegova izbora. Bilo koja osoba koja u trenutku ovolikih afera i rekonstrukcije Vlade zbog korupcije prihvaća mjesto u ovoj Vladi, pokazuje da podržava koruptivne procese jer želi pridonijeti stabilizaciji iste te Vlade, umjesto da se opredijeli za njezinu kritiku ili smjenu. Odnosno, pojednostavljeno, ne može čestita osoba biti dio takve Vlade", zaključila je Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo