preminula djevojčica /

Marija Jugović: 'Vidjet ćemo što će pokazati, na koji način je zakazao i naravno netko će snositi sankcije'

Srce i bubrezi prihvaćeni su za primatelje u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primatelja u Njemačkoj.

5.4.2021.
18:35
VOYO logo

Roditelje iz pakla policija je privela. Majku se zasad tereti za nanošenje teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, a oca za zanemarivanje i kršenje prava djeteta.

Liječinici iz Klaićeve potvrdili su da će organi djevojčice biti donirani, a nova vršiteljica dužnosti ravnateljice Centra za socijalnu skrb Nove Gradiške, Marija Jugović, za RTL kaže kako ne može još govoriti o propustima sustava. Istodobno, na ulazu u centar osvanuo je grafit. 

Hrvatska je bijesna, ljuta, traže se odgovori, a ovako to izgleda kad bijes eskalira. Jutros je zašaran ulaz u centar za socijalnu skrb Nova Gradiška. Cijeli grad priča samo o jednom.

"Kompletan sustav je zakazao, ako su roditelji bili taki to nije trebalo tako biti", rekao je Drago Šulić, Nova Gradiška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
građani ogorčeni /

Hrvatska tuguje zbog smrti zlostavljane djevojčice: 'To nisi zaslužila, zaslužila si bolji život i bolju budućnost!'

Image
građani ogorčeni /

Hrvatska tuguje zbog smrti zlostavljane djevojčice: 'To nisi zaslužila, zaslužila si bolji život i bolju budućnost!'


Roditelji su iza rešetaka, majku se zasad tereti za nanošenje teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, za što je predviđena kaznu od tri do 15 godina zatvora. Oca se tereti za zanemarivanje i kršenje prava djeteta, za što je predviđena od tri do osam godina.

Nekako se čini da je stvarno bilo propusta?

"Pa mogu pričat o nekom svom osobnom stavu. Pa da kod mene postoje osobno nedoumice koje ponavljam nadam se da ću ih sutra razriješit s djelatnicima
Hipotetski ako nalaz pokaže da je netko tu zakazao, što onda dalje s tom osobom?
Vidjet ćemo što će pokazati, na koji način je zakazao i naravno netko će snositi sankcije", rekla je Marija Jugović, v.d. ravnateljice Centra za socijalnu skrb Nove Gradiške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad se slaže mozaik, kako se sve dogodilo, kad se reagiralo, odnosno propustilo reagirati. Iako su se prvi rezultati stručnog nadzora očekivali ovaj tjedan, kako djelatnica koja je vodila slučaj ima koronu – detalje ćemo vjerojatno doznati tek idući tjedan.

Liječnici koji su od srijede davali sve od sebe, jučer poslijepodne izgubili su bitku za život djevojčnice.


"Nadamo se da je naša mala pacijentica našla utjehu u vječnost gdje će biti sigurnija i sretnije nego ovdje....", rekao je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti.

Danas su potvrdili da će organi djevojčice biti donirani. Srce i bubrezi prihvaćeni su za primatelje u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg primatelja u Njemačkoj.

"Zapravo učinila je možda nešto da se osvijesti ta socijalana briga o onima koji su ranjivi", rekla je Karmen Kondža, pedijatrica Klinike za dječje bolesti.
Nakon ovakvih slučajeva uvijek stižu isti apeli, socijalna služba mora konstantno obavljati naknadne nadzore, opet i opet i opet. A resorno ministarstvo to omogućiti.

"Znači ne gledati papire i da li sam napisao lijevu čvrku ili desnu nego da li sam doista razgovarao s tim djetetom i da li znam kako to dijete izgleda donositi odluku kao sudac ili socijalni radnika a da ne znam kako to dijete izgleda je zastrašujuće", rekla je Lana Peto Kujundžić, sutkinja za mladež. 

Nismo jedini s ovim problemom, ne trebamo izmišljati toplu vodu, samo kopirati.

"Svaka pokrajina Njemačka ima obiteljske sudove koji su direktno povezani s bolnicama i socoijalnom skrbi i policijom, svi su umreženi. Tamo kad se dogodi nešto svi su umreženi i odluke se donose istog tena, govorimo o 24 sata", rekla je Lana Peto Kujundžić. 

Jer naknadni bijes javnosti nažalost kratkotrajan je, a velike zatvorske kazne, poput one od 30 godina zatvora koliko je dobio otac s Paga koji je bacio četvero djece kroz balkon, same po sebi nisu rješenje . Takve kazne ili naknadne smjene u sustavu socijalne skrbi očito nisu jamac da će se događati manje kobnih propusta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo