MARIĆ NAJAVIO NOVE MJERE POMOĆI, ALI I UPOZORIO: / 'Posljedice koronavirusa osjetit će i neki sektori koji sada misle da nisu toliko pogođeni'

Image
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Upitan hoće li se srezati državni aparat, kazao je tek da će se 'Izvući pouka te sukladno tome vući određene poteze kad se sve smiri'

27.3.2020.
22:01
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić upozorio je kako će posljedice koronavirusa osjetiti svi sektori, iako danas neki možda smatraju da su manje pogođeni.

"Na mom stolu je čitav niz zahtjeva za pomoći. Mi ćemo biti otvoreni za dijalog. Evo, neki dan je bio prilog o računovotkinjama koje su ukazivale na probleme", rekao je za Dnevnik.hr , no to je ujedno naveo i kao primjer kako bi se svaka Vladina mjera mogla pokazati kao dvosjekli mač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvosjekli mač

"Nismo na taj apel ostali gluhi, ali ako promijenimo dva zakonska akta, da se da odgoda podnošenja nekih financijskih izvještaja, onda treba vidjeti hoće li to banke usporiti u davanju kredita."

No i dalje vjeruje kako će dosadašnje mjere pomoći poduzetnicima i građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vladi je najvažnije da zaokruži mjere koje je dosad predstavila, posebno moratorij na kredite građana i poduzetnika. Vjerujem da će to startati sredinom idućeg tjedna", poručio je Marić dodajući i kako će biti izrađeno web-sučelje putem kojeg će se građani moći prijaviti za mjere pomoći.

Nije želio o imenima

Osnutak gospodarskog savjeta opravdao je potrebom za dijalogom između tijela koja sudjeluju u osmišljavanju i provedbi niza mjera, no nije htio govoriti tko će sve u njemu biti, ponajmanje hoće li nutra sjediti i Martina Dalić koja je morala napustiti Vladu zbog svoje uloge u aferi Borg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako je bio neodređen i oko toga hoće li se Vlada zadužiti kod MMF-a kako bi servisirala javne financije. Tek je rekao kako se očekuje pad prihoda u proračunu te dodao kako je Vladi fokus na domaćem tržištu, ali "gledamo u europske i globalne institucije. U ovom trenutku ne bih se zaletavao, ali nije nemoguće".

Za sada ništa od rezanja državnog aparata?

No zato je, koliko se može iščitati, odbacio ideju rezanja državnog aparata dok kriza traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da ćemo iz ove krize izvući pouke. Počeli smo vraćati povjerenje u institucije i struku. Mislim da smo svi vidjeli koliko je važno jačanje domaće proizvodnje i domaće komponente", kazao je Marić. Upitan hoće li država srezati mnogobrojni državni aparat, kazao je tek: "Izvući ćemo pouku te sukladno tome vući određene poteze kad se sve smiri."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo