'POLITIČKO UHLJEBLJIVANJE' / Marcel Medak smatra se politički smijenjenim, iz Upravnog vijeća negiraju optužbe

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Po riječima Mišir, u tri posljednje godine Medakova mandata učinjena je pronevjera od gotovo 600 tisuća kuna, što je najveća pronevjera takve vrste u povijesti županije

12.11.2017.
15:14
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je u nedjelju ravnatelj Daruvarskih toplica i daruvarski dogradonačelnik Marcel Medak optužio bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa da ga s mjesta ravnatelja smjenjuje iz političkih razloga, iz Upravnog vijeća toplica negirali su optužbe i izjavili da je u tri posljednje godine Medakova mandata učinjena pronevjera od gotovo 600 tisuća kuna za koju smatraju njega "djelomično" odgovornim.

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U 2017. godini utvrđeno je da je nastao manjak u ugostiteljstvu Daruvarskih toplica, temeljem kojeg je ravnatelj Medak podnio kaznenu prijavu protiv odredene osobe, gdje je utvrdio da je pronevjera vršena dulje vremensko razdoblje, točnije od 2015. do 2017.", rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Upravnog vijeća Daruvarskih toplica Snježana Mišir.

Po njezinim riječima, u tri posljednje godine Medakova mandata učinjena je pronevjera od gotovo 600 tisuća kuna, što je najveća pronevjera takve vrste u povijesti županije, neovisno radi li se o privatnim ili javnim ustanovama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otkrivena je tek nakon što je interna Revizija Bjelovarsko-bilogorske županije utvrdila i naložila da se objedinjeno informatički prati financijsko i nefinancijsko poslovanje, pa smatramo da je dio odgovornosti bio i na Medaku", izjavila je Mišir. 

Ustvrdila je da je određenih problema bilo i u ugovaranju i izvođenju građevinskih radova u Daruvarskim toplicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji za novinare sazvanoj sat vremena nakon što je Marcel Medak (HDZ) optužio bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa (nezavisni) da ga smjenjuje iz političkih razloga kako bi "politički uhljebio" novu ravnateljicu te novcem Daruvarskih toplica spašavao županijski proračun, Mišir je rekla da ne zna zašto se ravnatelj Medak predstavlja kao da je smijenjen i razriješen, jer on je još ravnatelj Daruvarskih toplica budući mu mandat traje do 1. prosinca 2017. 

"Ravnatelj se može smijeniti samo usred mandata, što u ovom konkretnom predmetu nije slučaj. Upravo suprotno, Upravno vijeće sukladno zakonu raspisalo je natječaj za ravnatelja Daruvarskih toplica na koji se javilo pet kandidata uključujući i sadašnjeg ravnatelja Marcela Medaka. Svi kandidati smatrali su da imaju pravo konkurirati na to mjesto te da ono nije predodređeno za sadašnjeg ravnatelja", pojasnila je Mišir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako se razmatrala i Medakova molba, no da su osim pozitivnih rezultata koje je ostvario, tijekom njegova mandata postojali i određeni propusti.

Upravno vijeće Daruvarskih toplica je 2. studenoga većinom glasova za novu ravnateljicu izabralo Miru Zakor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče gospođe Mire Zakore, naznačit ću da je riječ o dugogodišnjoj ravnateljici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje — Područne slużbe Bjelovar. To znači da je riječ o osobi zaduženoj za ukupnost rada za zdravstveno osiguranje Bjelovarsko-bilogorske županije koja kao takva uživa povjerenje HZZO-a Republike Hrvatske", naglasila je Mišir dodavši kako je kroz svoj dosadašnji rad Zakora pratila i imala je uvid i u poslovanje Daruvarskih toplica. 

Bila je predstavnik i partner glavnog ugovaratelja Daruvarskih toplica te samim tim očito je da se radi o osobi sa znanjem potrebnim za vođenje Daruvarskih toplica s jedne strane, a s druge strane riječ je o osobi s iskustvom za rješavanje utvrđenih problema koji su bili u Daruvarskim toplicama, zaključila je Mišir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ranije održanoj konferenciji za novinare u vijećnici Grada Daruvara, na kojoj je Medak optužio Bajsa da ga smjenjuje kako bi "politički uhljebio" novu ravnateljicu i novcem Daruvarskih toplica spašavao proračun, daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček (HDZ) ocijenio je da bi županova odluka mogla ozbiljno ugroziti daljnji turistički razvoj Daruvara.

Za vrijeme osmogodišnjeg Medakova mandata, u Daruvarske toplice investirano je 40 milijuna kuna, i to bez kreditnog zaduženja, a on sâm član je više hrvatskih i međunarodnih stručnih tijela te uživa povjerenje ministra turizma, naveo je Lneniček dodavši kako se boji da 12 milijuna kuna prenesenog viška prihoda iz prethodnih razdoblja koje je na raspolaganju Daruvarskim toplicama, neće biti investirano u daljnji razvoj, nego na neke druge potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ironičnim smatra da je to Medakove smjene došlo tjedan dana nakon što su Daruvarske toplice na Danima hrvatskog turizma ponovno proglašene najboljima u kategoriji lječilišta.

Medak je naglasio kako su korisnici Daruvarske toplice pozicionirali u sam vrh Specijalnih bolnica u Hrvatskoj, što potvrđuju pozitivni financijski pokazatelji poslovanja tijekom svih osam godina u zadnja dva mandata, kao i prosječna godišnja popunjenost svih smještajnih kapaciteta u iznosu od 80 posto. Dodao je da se na odluku neće formalno žaliti te da se javnosti ne bi ni obraćao da ga nasljeđuje osoba koju bi smatrao kompetentnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo