SRUŠEN JE GUP: / Bandićeva ideja dubinske promjene Zagreba nije prošla! Pali svi amandmani, a onda i generalni plan; idemo li na izbore?

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

HDZ je zatražio polusatnu stanku. Glasanje je počelo oko 13.30. Odbijeni su tada svi HDZ-ovi amandmani, nakon čega je na glasanju pao GUP

11.2.2020.
8:59
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Generalni urbanistički plan koji je pokušavao progurati zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije prošao. Sa 31 vijećnikom protiv i 18 za, Zagrebačka skupština je odbila GUP. Prethodno su Bandićevi vijećnici odbili sve HDZ-ove amandmane. Današnja sjednica trebala je početi u 10.30, ali odmah je odgođena za 11.40 jer nije bilo kvoruma. U dvorani se, naime, nisu pojavili zastupnici vladajuće koalicije Bandića i HDZ-a.

Kvoruma nije bilo ni u 11.40 pa je sjednica ponovno odgođena za 12.30. Kad je napokon nastavljena, HDZ je zatražio polusatnu stanku. Glasanje je počelo oko 13.30. Odbijeni su tada svi HDZ-ovi amandmani, nakon čega je na glasanju pao GUP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON BANDIĆEVA OBRAĆANJA PREKINUTA SJEDNICA U SKUPŠTINI, DANAS NIŠTA OD GLASANJA: /

Dogodio se i incident

Image
NAKON BANDIĆEVA OBRAĆANJA PREKINUTA SJEDNICA U SKUPŠTINI, DANAS NIŠTA OD GLASANJA: /

Dogodio se i incident

Pratite tijek događanja:

13.42 - Uslijedile su i prve reakcije oporbe. SDP-ov Rajko Ostojić izjavio je da ćemo nakon ovoga vjerojatno na parlamentarne izbore.

Reagirao je i Tomislav Tomašević:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Igra živaca je završena. Mi smo bili disciplinirani i stalno smo imali dovoljno ruku da srušimo GUP. HDZ-u je ovo očito bio prevelik zalogaj. Uvjeren sam da Gradu Zagrebu treba novi GUP za 21. stoljeće i novi gradonačelnik za 21. stoljeće", rekao je Tomašević dodavši da je ovo nastavak Bandićevog političkog kraja.

Predsjednik HDZ-ovog kluba vijećnika Kazimir Ilijaš izjavio je da HDZ pri svojim amandmanima ostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.30 - GUP nije dobio potrebnu većinu zastupnika. Bandićev plan za urbanističke promjene u gradu nije prošao! 18 ljudi bilo je za GUP, a 31 protiv

13:25 - Glasovanje je počelo i zastupnici HDZ-ove amandmane glatko odbijaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:48 - HDZ je zatražio polusatnu stanku zbog posljednjih konzultacija. Sjednica se nastavlja u 13.20 sati.

12:47 - Sjednica je počela, utvrđeno je da imaju kvorum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:40 - Zastupnici HDZ-a i Milana Bandića došli su na sjednicu Gradske skupštine što znači da će sjednica napokon početi.

12:32 - Tomislav Tomašević izjavio je da HDZ i grad građane drže kao taoce:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani Zagreba su taoci Milana Bandića. Odgovoran i glavni za ovu talačku krizu je premijer Plenković. Pozivamo ga da prekine političku trgovinu koja traje već mjesecima i oslobodi građane Zagreba. Svi su rekli da je ovaj GUP najgora stvar u povijesti Hrvatske. Ovo odugovlačenje više nema smisla, svima će donijeti štetu. Neka konačno završe i ispune ono o čemu su pričali zadnjih tjedan dana. Nama ne treba ni zastario GUP ni zastario gradonačelnik", kaže oporbeni zastupnik.

Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

12.05 -Zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivan Ćelić poručio je u utorak da HDZ neće odustati od svojih 11 amandmana na GUP te da je prihvaćanje tih amandmana na skupštinskoj sjednici uvjet da HDZ prihvati zagrebački GUP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražimo da se prihvati svih 11 amandmana i to je uvjet da bismo podržali izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP), rekao je Ćelić novinarima.

Objasnio je da se tih 11 amandmana ne tiču zadiranja u zelene površine, te podsjetio da je HDZ povukao sve amandmane na tu temu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako komentira gradonačelnika Milana Bandića koji kaže da su ti HDZ-ovi amandmani suprotni Statutu i Poslovniku pa ih zato ne može prihvatiti, Ćelić je odgovorio da Ministarstvo graditeljstva treba procijeniti je li zakonito ili nije.

"I mislim da onda treba čekati pravorijek Ministarstva graditeljstva, a ne mišljenje gradonačelnika, odnosno njegove stručne službe", kaže Ćelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan tko je sinoć prekinuo sjednicu Gradske skupštine uoči glasanja o HDZ-ovim amandmanima, je li zvao premijer Andrej Plenković predsjednika Gradske skupštine Dragu Prgometa, Ćelić je novinarima rekao da to moraju pitati Prgometa.

Na pitanje znači li to raskid koalicije s Bandićem ako HDZ odbije GUP, odgovorio je da oni nisu glasali o raskidu koalicije te rekao novinarima da moraju Bandića pitati hoće li on raskinuti koaliciju ako HDZ-ovi gradski zastupnici ne prihvate izmjene i dopune GUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

11.45 - Ponovno je odgođen početak sjednice zbog nedostatka kvoruma. Došlo je 23 oporbenih vijećnika, HDZ-ovih i Bandićevih nema. Sjednica bi se trebala nastaviti u 12.40.

10.45 - Sjednica Gradske skupštine odmah je prekinuta jer nema kvoruma. Proglašena je stanka do 11.40. Došlo je 25 zastupnika oporbe, a HDZ-ovi i Bandićevi zastupnici nisu se pojavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9.45 - Jutros je održan sastanak gradskih predstavnika HDZ-a s Plenkovićem. N1 neslužbeno doznaje da su dobili podršku Plenkovića da ne odustaju od amandmana.

Ilijaš: Ostajemo pri svojih 11 amandmana

"Jasno smo izložili svoj stav, ostali smo pri 11 amandmana. Ostajemo pri tome. Time želimo poslati jasnu poruku da smo odgovorni i principijelni", rekao je gostujući u emisiji "U mreži prvog" predsjednik kluba HDZ-a u skupštini grada Zagreba Kazimir Ilijaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki tumače da je HDZ-ovo podnošenje amandmana zapravo odugovlačenje, a zbog unutarstranačih izbora u HDZ-u.

"To jednostavno nije točno. Mi imamo kontinuitet našeg doprinosa vezano uz tematiku GUP-a. To je bitno znati i to sukus cijele priče. Nisu amandmani podneseni od danas do sutra."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ilijaš ne otkriva kako će se HDZ postaviti ako njihovi amandmani budu odbijeni.

"Treba prvo vidjeti kako će proći glasovanje, a onda ćemo o daljnjim koracima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrak Taritaš: Nitko ne zna tko je radio te amandmane

I predsjednica kluba Glasa i HSU-a u skupštini grada Anka Mrak Taritaš komentirala je aktualnu situaciju.

"Gospodin Bandić i HDZ su u jednoj ozbiljnoj koaliciji. Bandić je sa svojim amandmanima rekao što misli o tom GUP-u. Ono što je tajnovito jest da nitko ne zna tko je radio te amandmane. Jednako tako kolege iz HDZ-a su u srpnju imale 17, pa potom 15, a sada smo ostali na 11 amandmana. Ima nekoliko scenarija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje referenduma ovisi o tome kako će završiti ovo glasanje.

"Ako slučajno se ne izglasa GUP, onda ta naša priča s referendumom nema potrebe", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurna sam da ovakav GUP ne treba ići dalje. Tu sagu treba zatvoriti. Grad Zagreb zaslužuje da se radi novi dokument. Ako se želi ići u izmjene i dopune, onda unutra nisu trebale biti stvari koje rade prijepore. Ima i stvari koje su protivne zakonu. To se jednostavno ne radi", kaže Mrak-Taritaš.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo