MANJAK OD 900 MILIJUNA KUNA? / Državni proračun bi mogao pasti na koljena i zbog pada prodaje automobila

Image

Padom prodaje automobila mogao bi nastati manjak u proračunu jer mi smo zemlja u kojoj se automobili prodaju 60-ak posto od njihove vrijednosti i da država uzima puno kroz trošarine, PDV, rabate,

6.4.2020.
14:33
VOYO logo

Pandemija koronavirusa ne može nikoga ostaviti ravnodušnim, osobito ne kada se razmišlja o dugoročnim ekonomskim posljedicama koje će bolest ostaviti iza sebe. U Hrvatskoj će konkretno najviše "nagrabusiti" turizam i ugostiteljske usluge, no opasnost gubitka novca krije se na svakom koraku.

Očekivano, u ožujku ove godine u Hrvatskoj se dogodio pad automobila. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine, bilježi se pad u iznosu od 46 posto. Kako piše Novi list, ukupno je u ožujku 2.724 novoregistriranih vozila, dok ih je prošle godine bilo 5.041. U prvom kvartalu 2020. bilježi se 10.029 registracija, a ta brojka bila je veća prošle godine u istom periodu i iznosila je 12.139.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RIMAC OTKRIO ŠTO JE SVE SPREMAO ZA ŽENEVU: /

'Razočarani smo, ali imamo plan B'; zbog koronavirusa otkazali i najveći turistički sajam

Image
RIMAC OTKRIO ŠTO JE SVE SPREMAO ZA ŽENEVU: /

'Razočarani smo, ali imamo plan B'; zbog koronavirusa otkazali i najveći turistički sajam

Trećina automobila u Hrvatskoj registrirana za potrebe rent-a-cara

Usprkos tome što brojke nisu toliko katastrofične kao što se predviđalo, one svakako ne ulijevaju optimizam. Podaci odgovaraju činjeničnom stanju: saloni automobila zatvoreni su polovicom ožujka. No, tek kasnije će se vidjeti razmjeri pada prodaje jer trebaju krenuti podaci za naredne mjesece, osobito zbog toga što će travanj biti vrlo miran na tom tržištu, piše Novi list. Dakle, tržište će potpuno mirovati.

Image
Image

Osijek: Nedjeljni sajam automobila 23.12.2018., Osijek - Sajam automobila svake nedjelje oaza je svima koji kupuju, ali i prodaju automobil.

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Turistička sezona je puno veći problem, a trećina automobila na ukupnom tržištu registrirana je za potrebe tvrtki koje iznajmljuju automobile. Zbog cijele situacije epidemijom, registracija rent-a-car automobila je drastično smanjena pa se još trenutno ne zna što očekivati. Međutim, tu su katastrofična predviđanja koja kažu da će konačne brojke iz 2020. pokazati razmjere tragedije jer bi mogle pokazati da je u pitanju tek 20.000 automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni proračun će biti 'zakinut' za 900 milijuna kuna?

Kako piše Novi list, smanjene potrebe privrede, strah građana te osiromašivanje bi prema nekim nagađanjima dovele tržište 2020. godine na razinu druge polovice 90-ih godina i to onda kada su se uvodili prvi poslijeratni krediti za automobile. Dakle, kada se tržište tek formiralo. S 50-postotnim padom bi moglo proći tržište automobila, ali samo ako dođe do manjeg pada aktivnosti gospodartva. U tom scenarijurazina novoregistriranih automobila u Hrvatskoj broji tek 30.000.

Image
Image

10.04.2018. Zagreb, Zagrebacki velesajam - Svecano otvorenje Zagreb Auto Showa, 15. medjunarodni salon automobila, motocikala, gospodarskih vozila i pratece industrije. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Ono što valja uzeti u obzir jest činjenica da će državni proračun zbog toga osjetiti velik gubitak. Zašto? Jer mi smo zemlja u kojoj se automobili prodaju 60-ak posto od njihove vrijednosti i da država uzima puno kroz trošarine, PDV, rabate, troškove špedicije itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list navodi scenarij koji je poguban za državni proračun: ako se uzme da prosječna vrijednost automobila što se prodaju u našoj državi iznosi oko 120.000 kuna te da na poreze odlazi oko četvrtina vrijednosti, pad prodaje iznosio bi 30.000 automobila. Kada se sve zbroji, na tih 30.000 automobila bit će po 30.000 kuna poreza što znači manjak u proračunu od 900 milijuna kuna.

I da, ovdje je riječ o optimističnijem scenariju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo