JE LI SE OVO MOGLO SPRIJEČITI? / Mamićeva molba za izvršenje kazne u BiH stigla u Zagreb - glasnogovornik suda otkrio što slijedi

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Rokovi za donošenje te odluke nisu zadani, no, kaže Devčić, 'bit će donesena u razumnom roku'

20.4.2021.
10:45
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Osuđenik i bivši trener Dinama Zoran Mamić jučer se oglasio priopćenjem u kojem piše da je nadležnom Županijskom sudu Zagreb, kao sudu izvršenja, podnio putem odvjetnika molbu za izvršenje kazne u Bosni i Hercegovini.

Image
OGLASIO SE ZORAN MAMIĆ: /

Podnio sam molbu za izvršenje kazne u BiH, a osobno želim naglasiti da nisam bjegunac

Image
OGLASIO SE ZORAN MAMIĆ: /

Podnio sam molbu za izvršenje kazne u BiH, a osobno želim naglasiti da nisam bjegunac

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić objasnio je za N1 što sada slijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sudac izvršenja odlučit će kad razmotri molbu, cijelu popratnu dokumentaciju i uslijedit će odluka", kazao je.

Naknadna pamet najbolja

Rokovi za donošenje te odluke nisu zadani, no, kaže Devčić, "bit će donesena u razumnom roku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o tome koje su mogućnosti, Devčić kaže: "Da sudac prihvati takav prijedlog, ako smatra da je osnovan, pa će se obratiti nadležnim tijelima BiH putem našeg ministarstva pravosuđa. Također, dakako, može ne prihvatiti zahtjev. U tom slučaju ide se putem koji određuje naš zakon o izvršenju kazne zatvora".

Na pitanje je li se ovakva situacija mogla spriječiti, Devčić kaže kako je naknadna pamet "najbolja", ali treba gledati individualno svakog optuženika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako vam se okrivljenik uredno odaziva na sudske pozive, javlja se, obavještava sud o izostancima… onda vi to i cijenite. U tom kontekstu unaprijed se ne može znati hoće li se ili neće dogoditi ovakva situacija."

Mamić nije bjegunac

Državni tajnik u ministarstvu pravosuđa Juro Martinović kaže da se ova situacija još uvijek ne tretira kao bijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U ovoj fazi još uvijek ne jer u Ministarstvu nismo dobili stav, odnosno odluku suca izvršenja Županijskog suda u Zagrebu koji će postupati nakon što mu osječki Županijski sud dostavi presudu koja je postala pravomoćna i ovršna. U ovom trenutku on to formalno i pravno nije. Teoretski postoji mogućnost da to sve bude drugačije i da stvari ne odu u tom smjeru. Molbu nismo vidjeli i ne možemo je komentirati”, rekao je državni tajnik u ministarstvu pravosuđa za N1.

Martinović kaže da se ova situacija teoretski mogla spriječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Teoretski je moglo. Sklon sam vjerovati da su sudovi postupali sukladno zakonu, da je činjenična situacija i utvrđenja koja su imali u spisu, ponašanja optuženika, sada osuđenika, u konkretnom postupku nije bilo takve naravi koje bi bez ikakve dvojbe moglo dovesti do zaključka da će on osujetiti izvršenje zatvorske kazne u RH”, kazao je.

BiH i Hrvatska se trebaju dogovoriti o izvršenju kazne

Martinović navodi da za sada ne vidi razloga da se Zakon o kaznenom postupku (ZKP) mijenja jer ima “dovoljno dobre procesne alate”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nema potrebe za promjenom jer bismo time sve druge građane zbog pet-šest slučajeva doveli u nepovoljnu kazneno-pravnu situaciju, a mi smo država koja se zasniva na vladavini prava i visokoj razini štićenja ljudskih prava, pa i onih protiv kojih se vode postupci i koji su osuđeni. Postoje alati međunarodno kaznene-pravne pomoći po kojima će se kazna izvršiti u nekoj od država, u ovom slučaju to je BiH”, istaknuo je Martinović.

Pojasnio je da se BiH i Hrvatska moraju dogovoriti o izvršenju kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Procedura je da se ide u sporazum o prijenosu izvršenja zatvorske kazne pravosudnog sustava BiH i to nije obvezna procedura. Nema transfera izvršenja kazne bez da se država koja je sudila i država koja bi trebala izvršavati obje usuglase o tom transferu”, rekao je Martinović.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo