Prosvjed u Metkoviću / Mame i tate Metkovića: 'Najbliža nam je bolnica na sat i pol vožnje. Mi smo slijepo crijevo!'

Image
Foto: Tino Juric/PIXSELL/umrli.info

Iz GI 'Mame i tate Metkovića' ističu i kako nemaju istu zdravstvenu skrb koju imaju stanovnici većih gradova

19.12.2018.
9:55
Tino Juric/PIXSELL/umrli.info
VOYO logo

Smrt mališana Gabrijela Bebića iz Metkovića potresla je cijeli grad, ali i čitavu Hrvatsku. Njegova je smrt otvorila i goruće pitanje - je li zakazao zdravstveni sustav? Od tog stašnog dana, počelo se javljati sve više roditelja koji su imali loša iskustva u Domu zdravlja Metković

Građanska inicijativa "Mame i tate Metkovića" danas u 15 sati organizira mirni prosvjed kojim traže bolju zdravstvenu skrb za sebe i svoju djecu. Prosvjed će trajati od 15 do 15:30 sati, a glavni im je cilj što brže rješavanje problema nedostatka uređaja CRP/streptokok analizatora u Domu zdravlja Metković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom pozivu na prosvjed naglasili su kako riješenje nije samo u analizatoru CRP-a/streptokoka, ali je prvi korak u rješavanju problema. Oni isto tako traže hitnu izmjenu Pravilnika o medicinsko biokemijskoj analizi u liječničkim ordinacijama kojom bi se dozvolila nabavka i upotreba prijeko potrebnih aparata.

"Želimo upozoriti na problem zdravstva u našem gradu. Udaljeni smo 143 km od Splita, više od 100 od Dubrovnika i zadnja smo rupa na svirali. Ne prosvjedujemo protiv liječnika koji daju sve od sebe, već protiv sustava i pravilnika koji nam ne daju istu zdravstvenu skrb koju imaju stanovnici većih gradova. Tražimo da se promijeni pravilnik koji zabranjuje našim pedijatrima korištenje analizatora čiju smo kupnju inicirali, a Grad ju je prihvatio, međutim birokratskom odlukom naši ih liječnici ne mogu koristiti", kazala je Ivana Taslak, jedna od organizatorica prosvjeda, za Večernji list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neugodna iskustva

"Najbliža nam je bolnica na sat i pol vožnje, a obećana nam je dnevna bolnica o kojoj se godinama samo priča i nikom ništa", rekla je Daniela Žderić, također članica građanske inicijative "Mame i tate Metkovića".

Ravnatelj metkovskog Doma zdravlja Mihovil Štimac naglašava da su pod istim krovom Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo izvući pouke iz ove tragedije zbog koje smo svi utučeni, ali sada razmišljamo je li moglo bolje i kako unaprijediti zdravstveni sustav, što zaista treba", smatra Štimac.

Makarska, Vrgorac, Imotski i Metković, kaže, trebali bi imati jednu veću zdravstvenu ustanovu. Međutim, potrebe su jedno, a mogućnosti drugo pa su planovi vezani za osnivanje dnevne bolnice u Metkoviću, a o pravoj bolnici za sada mogu samo sanjati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se ne ide u BiH? 

Metković nazivaju "slijepim crijevom". Najbliža mu je bolnica u Mostaru, pa je nerazumljivo zbog čega se u hitnim slučajevima pacijenti ne voze u susjednu BiH koja im je puno bliža

"Po pravilniku pacijente moramo slati u Dubrovnik, a ako je slučaj koji se u Dubrovniku ne može riješiti, voze se u Split. Život diktiraju pravilnici, a ja već godinama upozoravam da bismo trebali sklopiti ugovor s mostarskom bolnicom, međutim ništa se ne događa", kazao je Štimac za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako Metkoviću trebaju pojačani zdravstveni standardi jer ne vrijede ista pravila kao u Splitu ili Zagrebu. 

U Metkoviću je bila inspekcija Minstarstva zdravstva, čiji se službeni nalaz još očekuje. Slobodna Dalmacija je došla do neslužbene informacije kako po nalazu inspekcije liječnici u DZ Metković i Hitnoj pomoći u Metkoviću nisu prepoznali kliničku sliku teško bolesnog djeteta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po mišljenju inspekcije, transport dječaka iz Metkovića prema KBC-u Split bio je neodgovarajući, odnosno dijete nisu adekvatno pripremili za medicinski transport. Za službeni nalaz inspekcijskog nadzora treba pričekati kraj tjedna.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo